Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska

Program 300 högskolepoäng · 5 år · Ämneslärarexamen

Studenter som diskuterar

Beskrivning

Är du intresserad av det svenska språket och vill förmedla ditt intresse och dina kunskaper till andra? Funderar du på språkets betydelse för individen, kulturen och samhället? Älskar du skönlitteratur, grammatik eller kanske att skriva? Är du dessutom intresserad av språkets betydelse för individ, kultur och samhälle? Då är ämneslärarutbildningen med ingång svenska något för dig.

Träffa studenter från Ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

 

Elevers språkförmåga är av grundläggande betydelse för allt arbete i skolan, men också för elevernas framtida liv. Som ämneslärare i svenska skapar du förutsättningar för elever att utveckla sitt språk, att förstå och bli delaktiga i kultur och samhälle, och därmed också att utvecklas som individer. När du läser till svensklärare vid Språk- och litteraturcentrum i Lund får du gedigna kunskaper i:

·         svenska språkets struktur, variation och förändring

·         skönlitteratur från olika genrer, perioder och delar av världen

·         hur man analyserar och producerar texter av olika slag

·         förutsättningar för språkinlärning

·         ledarskap, bedömning och gruppdynamik

Förutom svenska studerar du ytterligare ett ämne, i vilket du också blir behörig att undervisa. Du väljer ditt andra undervisningsämne under utbildningen. Beroende på val av andraämne kan även Malmö förekomma som studieort. Information om aktuella ämneskombinationer finner du på https://www.uvet.lu.se/utbildning/amneslararutbildning/vara-amnen/.

 

Karriär

Som lärare har du goda möjligheter att utvecklas och växa i din roll. Som ämneslärare kan du söka forskarutbildning i ditt huvudämne eller i utbildningsvetenskap. Du kan bli förstelärare, vilket innebär att du fortsätter att undervisa, samtidigt som du jobbar med andra uppgifter som exempelvis samverkan med det omgivande samhället, att förbättra undervisningen på skolan, ta ansvar för lärarstuderande eller utveckla ett visst ämne. Andra möjligheter är att bli rektor eller arbeta med skolutveckling inom en kommun.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Våra ingångar

När du söker till ämneslärarutbildningen väljer du ett ingångsämne som du läser tillsammans med studenter från andra delar av universitetet. De ämnen du kan söka in till hos oss är:

Kontakt

Studievägledare

E-post: studievagledning [at] uvet [dot] lu [dot] se

Utbildningskoordinator

Karin Hjalmarsson

E-post: terminsstart [at] uvet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 35 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska är 575 000 SEK.

Möt våra studenter och alumner

Isabella Grahn, student på ämneslärarutbildningen i Lund

Ingångsämne: Svenska

"Svenska är ett stort ämne som alla elever läser någon gång under gymnasiet, där kärnan är språk och litteratur. Eleverna får utveckla förmågor som hjälper dem att både ta del av information samt göra sin egen röst hörd. Det är ett ämne med många möjligheter för mig som lärare och ett jätteviktigt ämne för eleverna och deras framtid."

Isabella Grahm
Ämneslärarutbildningen, svenska och spanska 

 

Martin Silva, student på ämneslärarutbildningen i Lund

Verksamhetsförlagd utbildning

"Det bästa med att göra verksamhetsförlagd utbildning är att verkligen få testa yrket i praktiken. Jag gillar blandningen mellan att se och lära, för att sedan kunna testa sina egna idéer och kunskaper i klassrummet. Det är också en möjlighet att få lite feedback på det man gör, inför arbetslivet. Känslan när eleverna förstår något man försöker lära dem är otrolig!"  

Martin Silva
Ämneslärarutbildningen, engelska och spanska 

Elsa Brandt, student på ämneslärarutbildningen i Lund

Utbildningsvetenskap

"Studierna i utbildningsvetenskap fördjupar förståelsen för läraryrkets roll och betydelse, både i dagens samhälle och genom historien. Man får även lära sig om hur läroplaner tas fram och vilka underliggande motiv och riktlinjer som påverkar utformningen av dem. För mig har det betytt mycket för att kunna förstå helheten och synen på lärarrollen genom tiderna." 

Elsa Brandt
Ämneslärarutbildningen, engelska och spanska 

Maja Winberg, student på ämneslärarutbildningen i Lund

Studentlivet i Lund

"Något av det bästa med att plugga på Lunds universitet är studentlivet. Staden är fylld med nationer som drivs av studenterna själva och det finns alltid någonting att hitta på. Själv är jag kåraktiv genom det utbildningsvetenskapliga studentrådet. Jag är även med i Blekingska nationen som erbjuder allt från livespelningar till bruncher, pubar och klubbar. Det är lätt att träffa nya vänner för livet."

Maja Winberg
Ämneslärarutbildningen, engelska och religionskunskap