Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska
Program 300 högskolepoäng · 5 år · Ämneslärarexamen
Beskrivning
Är du intresserad av det svenska språket? Av berättande i litteratur och andra medier? Och av språkets betydelse för individ, kultur och samhälle? Vill du både fördjupa dina egna kunskaper och lära dig förmedla dem till andra? Då är ämneslärarutbildningen med ingång Svenska något för dig.
Elevers språkförmåga är av grundläggande betydelse för allt arbete i skolan, men också för elevernas framtida liv. Som ämneslärare i Svenska skapar du förutsättningar för elever att utveckla sitt språk, att förstå och bli delaktiga i kultur och samhälle, och därmed också att utvecklas som individer. När du läser till svensklärare vid Språk- och litteraturcentrum i Lund får du gedigna kunskaper i:
svenska språkets struktur, variation och förändring
skönlitteratur från olika genrer, perioder och delar av världen
hur man analyserar och producerar texter av olika slag
förutsättningar för språkinlärning
ledarskap, bedömning och gruppdynamik
Förutom svenska studerar du ytterligare ett ämne, i vilket du också blir behörig att undervisa. Du väljer ditt andra undervisningsämne under utbildningen. Beroende på val av andraämne kan även Malmö förekomma som studieort. Information om aktuella ämneskombinationer finner du på www.uvet.lu.se/utbildning/amneslararutbildning/vara-amnen/.
Karriär
Läraryrket är ett yrke där lönerna har stigit och där du har möjlighet att utvecklas och växa i din roll. Numera finns det möjligheter för skickliga lärare att bli förstelärare. Det innebär att du fortsätter att undervisa, samtidigt som du jobbar med andra uppgifter som exempelvis att förbättra undervisningen på skolan, tar ansvar för lärarstuderande eller är huvudansvarig för ett ämne. En ytterligare karriärmöjlighet är att fortsätta med en forskarutbildning och bli lektor. Att bli rektor är också en framtida karriärmöjlighet, samt att arbeta med skolutveckling inom en kommun.
Mer om utbildningen hittar du på http://www.uvet.lu.se
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Utbildningsvetenskap
Besöksadress
Sölvegatan 16, MNO-huset, 223 62 Lund
Postadress
Box 117, 221 00 Lund
+46 46 222 69 49
Lotta Olsson
Studievägledare
+46 46 222 69 49
lotta [dot] olsson [at] uvet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2021
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
30 augusti 2021 - 7 juni 2026
Ansökan
Sista ansökningsdag 2021-04-15
Urvalsgrupper | HT 2020 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2020 - 35 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska är 550 000 SEK.