Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Både hållbarhetspris och stark klättring på QS rankning

Universitetshuset mot blå himmel, blommor i förgrunden. Foto.

Lunds universitet hamnar på 75:e plats i världen i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking. Det är tio platser bättre än föregående år, vilket innebär att Lunds universitet är det bästa breda lärosätet i Sverige. Dessutom får universitetet det prestigefulla QS Sustainability Champions Award.

QS har publicerat universitetsranking årligen sedan 2004. Den 4 juni publicerade QS sin senaste lista (ranking 2025) där 5663 lärosäten utvärderades och 1 503 universitet har rankats. 

Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 75. Det gör Lunds universitet till Sveriges näst högst rankade lärosäte på QS World University Rankings 2025, efter KTH. Universitetet har förbättrat sig tio placeringar jämfört med föregående år, från plats 85 till 75 och totalt 20 placeringar upp under de senaste tre rankningarna. Det är den bästa siffran sedan 2017 års rankning och gör att Lunds universitet är i topp i Sverige bland breda lärosäten med flera fakulteter.

– Det är mycket glädjande att Lunds universitet för tredje året i rad stiger i QS rankning och att vi fortsätter att stiga på topp 100-listan i världen trots den allt mer hårdnande konkurrensen runt om i världen. Det visar vilket fantastiskt arbete våra studenter och medarbetare gör för att skapa ett universitet i toppklass, säger rektor Erik Renström.

QS gör sin rankning utifrån ett antal olika indikatorer som exempelvis Academic reputation, Citations per Faculty, employer reputation, International Research Network, Employer Reputation och sustainability.

Lunds universitet placerar sig inom topp 50 i världen inom följande områden: 

  • Sustainability, placering 8 (föregående år placering 14)
  • International Research Network, placering 48 (föregående år placering 52

Sustainability Champions Award

I samband med att QS rankning tillkännagavs under QS Summit i Washington DC stod det klart att Lunds universitet belönas med QS Sustainability Champions Award. Priset delas ut till lärosäten som har ett starkt engagemang och en historia av att aktivt ha arbetat för hållbarhet, vilket visar sig genom att Lunds universitet ligger bland de 10 bästa för hållbarhetsindikatorn.

– Det är otroligt hedrande att Lunds universitet har fått ta emot ett pris för sitt hållbarhetsarbete och att vi rankas som åttonde bästa inom hållbarhet av alla universitet i världen. Vi har verkligen lyckats utnyttja universitetets bredd i forskningen och integrerat hållbarhet i utbildningarna på fakulteterna. Detta sporrar oss till att arbeta ytterligare med hållbarhet i forskning, utbildning och den egna verksamheten, säger Per Mickwitz, vicerektor med ansvar för forskning, hållbarhet och campusutveckling.

bild på när svenska ambassaden tar emot Lunds universitets pris
Jenny Majidyar från svenska ambassaden tar emot QS Sustainability Champions Award för Lunds universitets räkning. Foto: SF Photo Agency

Läs mer om rankningar

Läs mer om QS World University Ranking

 

QS rankning

Lunds universitets senaste fem placeringar i QS World University Rankings:

2021: 97
2022: 87
2023: 95
2024: 85
2025: 75

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.