Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Beskrivning
Molekylärbiologi handlar exempelvis om DNA, proteiner och celler. Kunskaper inom molekylärbiologi är viktiga för att anta utmaningar inom alltifrån växtförädling och medicin till nanoteknologi.
Molekylärbiologi är biologi på molekylnivå. Det vetenskapliga ämnet molekylärbiologi omfattar molekylära processer inuti cellen, inklusive interaktioner och samband mellan DNA, RNA och proteiner samt hur dessa förlopp regleras. Molekylärbiologi ligger nära biokemi och genetik. Gränserna mellan dessa ämnen blir alltmer flytande eftersom de flesta forskningsområden idag är ämnesövergripande och de nya molekylärbiologiska tekniker som utvecklas tillämpas inom flera vetenskapliga discipliner.
Under utbildningen
Utbildningen i molekylärbiologi på grundläggande nivå vid Lunds universitet täcker hela kedjan av livets mekanismer från molekyl- till organismnivå. I början av utbildningen studerar du ämnena cellbiologi, mikrobiologi och genetik. Under dessa kurser får du mycket träning i laborativt arbete. Sedan läser du kurser i kemi, inklusive biokemi, organisk- och oorganisk kemi. Du lär dig även statistik och bioinformatiska moment så du vet hur man hanterar data, vilket behövs eftersom de nya molekylärbiologiska teknikerna levererar allt större datamängder. Du studerar också humanfysiologi och fördjupar dig i cellens kemi och molekylärbiologi. Under programmet har du möjlighet att välja 45-60 hp valfria kurser och sedan avslutar du programmet med ett examensarbete om 15 eller 30 hp.
Du studerar i moderna lokaler och laboratorier med avancerad utrustning. Laborationer är en mycket viktig del av utbildningen så du får mycket träning i att hantera labb-utrustning, göra analyser och experiment. Dina lärare är även forskare så du kommer i kontakt med aktuell forskning vid Biologiska institutionen, där vi har flera världsledande forskargrupper! Läs mer om vår forskning här: https://www.biologi.lu.se/forskning
För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet (SI står för samverkans-inlärning) på minst en kurs. På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.
Efter utbildningen
Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett mastersprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga mastersprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram
Därefter är det vanligt att studenterna fortsätter med en forskarutbildning. Detta eftersom det pågår mycket grundforskning inom molekylärbiologi.
Kunskaper i molekylärbiologi är viktigt inom alltifrån bioteknik och medicin till jord- och skogsbruk, vilket ger dig flera karriärvägar. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du jobba som exempelvis molekylärbiolog, genetiker, bioinformatiker eller laboratorieingenjör.
Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.
Podd om programmet
Vad är skillnaden på vit och grön biologi? Och vad gör molekylärbiologen på labbet? Få svaren i poddavsnittet om det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning molekylärbiologi.
Läs textversionen av poddavsnittet
Film om programmet
Programmets innehåll
I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.
År 1
- Cell- och mikrobiologi 15 högskolepoäng
- Genetik och evolution 15 högskolepoäng
- Allmän kemi 15 högskolepoäng
- Organisk kemi 7,5 högskolepoäng
- Biostatistik 7,5 högskolepoäng
År 2
- Humanfysiologi 15 högskolepoäng
- Cellens kemi 15 högskolepoäng
- Molekylärbiologi 15 högskolepoäng
- Valfria kurser 15 högskolepoäng
År 3
- Valfria kurser 45 högskolepoäng
- Examensarbete 15 högskolepoäng
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenSaknar du behörighet?
Då kan du söka till ett naturvetenskapligt basår antingen här på Lunds universitet, eller till basåret som ges av Folkhögskolan Hvilan.
Kontakt
Studievägledare
Christina Ledje
Telefon: +46 46-2227316
E-post: christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2022
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
29 augusti 2022 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2021 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 20,21 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 19,71 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,30 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2021 - 28 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi är 435 000 SEK.