Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Kvinna som arbetar i ett laboratorium. Foto.

Beskrivning

Är du nyfiken på att arbeta med DNA, proteiner och celler? Kunskaper inom molekylärbiologi är viktiga i samhället för att vi ska kunna tackla utmaningar inom alltifrån växtförädling och medicin till nanoteknologi.

Molekylärbiologi är biologi på molekylnivå. Det vetenskapliga ämnet molekylärbiologi omfattar molekylära processer inuti cellen, inklusive interaktioner och samband mellan DNA, RNA och proteiner samt hur dessa förlopp regleras. Molekylärbiologi ligger nära biokemi och genetik. Gränserna mellan dessa ämnen blir alltmer flytande eftersom de flesta forskningsområden idag är ämnesövergripande och de nya molekylärbiologiska teknikerna tillämpas inom flera vetenskapliga discipliner.

Under utbildningen

Kandidatutbildningen i molekylärbiologi täcker hela kedjan av livets mekanismer från molekyl- till organismnivå. I början av utbildningen studerar du ämnena cellbiologi, mikrobiologi och genetik. Under dessa kurser får du mycket träning i laborativt arbete. Sedan läser du kurser i kemi, inklusive biokemi, organisk och oorganisk kemi.

Du lär dig även statistik och bioinformatiska moment för att kunna hanterar data, vilket behövs eftersom de nya molekylärbiologiska teknikerna levererar allt större datamängder. Du studerar också human- och zoofysiologi och fördjupar dig i cellens kemi och molekylärbiologi. Under programmet har du möjlighet att välja 45–60 högskolepoäng valfria kurser och sedan avslutar du med ett examensarbete om 15 eller 30 högskolepoäng.

Under hela studietiden kommer du att komma i kontakt med forskare och ta del av högaktuella forskningsprojekt. Du studerar i moderna lokaler och laboratorier med avancerad utrustning. Laborationer är en mycket viktig del av utbildningen, vilket ger dig omfattande träning i att hantera utrustning samt att göra analyser och experiment. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning utomlands. Därmed kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, och samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett mastersprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga mastersprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram.

Som molekylärbiolog kan man till exempel arbeta på läkemedels-, livsmedels- eller bioteknikföretag. Det är också vanligt att man fortsätter med en forskarutbildning. Detta eftersom det pågår mycket grundforskning inom molekylärbiologi.

Kunskaper i molekylärbiologi är viktiga inom alltifrån bioteknik och medicin till jord- och skogsbruk, vilket ger dig flera karriärvägar. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du jobba som exempelvis molekylärbiolog, genetiker, bioinformatiker eller laboratorieingenjör.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

Podd om programmet

Vad är skillnaden på vit och grön biologi? Och vad gör molekylärbiologen på labbet? Få svaren i poddavsnittet om det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning molekylärbiologi.

Lyssna på poddavsnittet på Soundcloud

Läs textversionen av poddavsnittet

Film om programmet

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.

Cirkeldiagram över innehållet i utbildningen.

År 1

År 2

År 3

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Christina Ledje

Telefon: +46 46-2227316

E-post: christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D).

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,11
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,48
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,55

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 25 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Molekylärbiologi är 510 000 SEK.

Karriär

Möt våra studenter och alumner