Jobbet på ett läkemedelsbolag
Alumnen Anna Dahlman berättar
Varför valde du att läsa molekylärbiologi?
Jag hade från början ingen tydlig plan om vad jag ville bli. Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap generellt, men inte kunnat pricka ut exakt inom vad. När jag började läsa på om olika utbildningar insåg jag att programmet inom molekylärbiologi erbjöd många kurser jag fann intressanta, samt att det även fanns en flexibilitet med valbara kurser. Allt eftersom utbildningen fortlöpt har jag mer och mer hittat vad jag är intresserad av och därefter kunnat välja kurser riktade åt mitt intresseområde tack vare valbarheten. Efter fem år står jag på en bred grund av kunskaper, som ger mig öppningar och möjligheter inom flera områden både inom industri och akademi.
Vad jobbar du med?
Jag är projektassistent på ett litet läkemedelsbolag som heter Xinnate i Lund. Vi jobbar för att utvinna läkemedel som härstammar från kroppens eget immunförsvar. För mig innebär jobbet en kombination av både grundforskning och industri – perfekt för den nyutexaminerade som står i valet och kvalet om att fortsätta en karriär inom akademin eller ta sig ut i industrin.
Hur fick du ditt jobb?
Jag gjorde mitt examensarbete på masternivå i min chefs forskargrupp på BMC (Biomedicinskt centrum). När jag tog examen i höstas så fick jag erbjudande om att fortsätta på mitt projekt samt ta mig an andra roller inom Xinnate.
Vad i utbildningen har du haft mest nytta av i ditt arbete?
Allt det praktiska arbetet som utbildningen försett mig med. Jag kom hit med stor laborationsvana och många av de tekniker och metoder jag använder mig av idag hade vi sedan tidigare gått igenom på utbildningen. Det har definitivt gjort mig mer självsäker och avslappnad, trots att jag var ny på arbetsplatsen. Även drivna och inspirerande föreläsare har bidragit till att kunskaper fastnat och motiverat mig till områden inom utbildningen jag tidigare inte ens visste fanns.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
Ta dig tid att kolla igenom kursutbudet i olika utbildningar. Vilka kurser fångar ditt intresse? Kan du samla dem i ett program? Prata gärna med en studievägledare. Var heller inte rädd om någon kurs låter för svår eller avancerad, det kan man alltid få hjälp med att ta sig igenom. Det kan också vara värt att prova på lite först, för att se om man tycker om det.
Intervjun genomfördes 2021.
Anna Dahlman