Därför valde jag molekylärbiologi
Studenten Lukas berättar
Hur gick du tillväga när du valde studier?
Framförallt la jag ner mycket tid på att verkligen kolla igenom hela programutbudet på Lunds universitet. Jag vet att jag har ganska spridda intresseområden så det kändes viktigt att läsa på om alla möjliga program som jag tyckte lät intressant för att inte missa nåt. Utöver det visste jag att jag ville gå ett program, både eftersom jag uppskattar att det är lite mer uppstyrt och upplagt från början så man vet vad man ska förvänta sig under utbildningens gång, samt att jag uppskattar gemenskapen man får när man går i en klass vilket i princip är det man får när man väljer ett program som molekylärbiologi.
När det gäller just molekylärbiologi kändes det rätt eftersom samspelet mellan biologi och kemi var något av det jag tyckte var mest intressant att lära mig om under gymnasiet. Molekylärbiologi är ett brett ämne där det finns goda möjligheter till att rikta in sig på det man själv tycker är intressant, och i och med att läkemedel och sjukdomar är något
jag tycker är väldigt spännande kändes molekylärbiologi väldigt passande. En annan anledning till att jag valde just kandidatprogrammet i molekylärbiologi är att utbildningen innehåller ett helt år av valfria kurser där man kan fördjupa sig inom i princip vilket ämne som helst. På gymnasiet var mina valfria kurser mina favoriter och det kändes därför viktigt för mig att hitta ett program på universitetet där jag fick lite av båda delarna; både det obligatoriska, såväl som valfriheten. Enligt mig uppfyller programmet i molekylärbiologi båda dessa önskemål. Värt att nämna är också att de valfria kurserna gör det väldigt tacksamt att åka på utbyte vilket är något jag visste att jag ville göra redan när jag sökte.
Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet?
En av de största skillnaderna mellan universitetet och gymnasiet skulle jag säga är den schemalagda tiden man har i skolan. När man kommer från gymnasiet är man ju van vid långa schemalagda dagar vilket skiljer sig ganska mycket från universitetet, i alla fall i min utbildning. Här är det ganska vanligt att man har två till fyra timmar per dag med föreläsning till exempel, och sedan är man “ledig” resten av dagen där man själv kan disponera sin tid med plugg och annat. Så jämförelsevis är det ganska mycket mer eget ansvar på universitetet vilket jag uppskattar eftersom man kan vara väldigt flexibel med sin tid. Är man en kvällsmänniska som mig är det till exempel väldigt skönt att själv kunna lägga upp sin dag med plugget utifrån vad som funkar bäst för en.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Än så länge skulle jag säga kursen jag läste i humanfysiologi första terminen på mitt andra år. Man lärde sig extremt mycket och själva innehållet var väldigt intressant då man verkligen gick in på djupet och lärde sig om allt möjligt från hjärnan och nervsystemet till njurarna på detaljnivå. Sedan ser jag väldigt mycket fram emot mina valfria kurser som börjar från och med nästa termin, och inte minst min utbytestermin i Singapore vårterminen 2024 som är
något jag har velat göra så länge jag minns!
Vad har varit tuffast?
Än så länge tycker jag kursen i organisk kemi. Det är en tuff kurs som kräver mycket arbete och inte minst förståelse, men när man väl har tagit sig igenom den, vilket man gör, känns det väldigt bra!
Skulle du göra något annorlunda idag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Kanske vara tydligare med att sätta gränser när det kommer till plugget. Jag insåg snabbt att det kan bli lite för mycket om man inte är vaksam. Nuförtiden har jag bestämt för mig själv att jag aldrig pluggar under helger och det har gjort väldigt stor skillnad. Då hinner man koppla av och tänka på lite annat också, samtidigt som man kan fokusera bättre på plugget under vardagarna.
Vad gör du på fritiden?
På fritiden spenderar jag mycket tid med familj och kompisar, och utöver det jobbar jag i princip varje helg så det blir det också en hel del av. Jag tycker dock det funkar väldigt bra i och med att mitt jobb inte är relaterat till det jag pluggar vilket gör att jag har något helt annat att fokusera på. Förutom detta tycker jag även om att träna och att spela!
Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Ofta har man kanske två till fyra timmar av antingen föreläsning, seminarium eller båda. Det varierar dock ganska mycket men överlag är det inte alls lika mycket schemalagt som på gymnasiet. Sedan har vi ju även laborationer med jämna mellanrum. När man väl är “ledig” är det ofta läsa kurslitteratur, svara på diskussionsfrågor, skriva rapporter och så vidare som gäller.
Har du något råd till blivande studenter?
Välj studier utifrån intresse, och jag skulle säga att ett råd till dem som vet på ett ungefär vad man är intresserad av men kanske inte helt hundra procent, så kan det vara väldigt fördelaktigt att välja ett program som innehåller valfria kurser. Många av de naturvetenskapliga kandidatprogrammen har ett helt år av valfria kurser vilket ger en väldig
flexibilitet. Efter att man har gått de obligatoriska kurserna har man en väldigt bra grund att bygga vidare på, och man har även bättre koll på vilka ämnen som man tyckte var både mer och mindre intressanta, vilket hjälper en när det är dags att välja valfria kurser, och sedan även master eller magister om man väljer att plugga vidare efter sin kandidat. Utöver det skulle jag återigen säga att det är viktigt att sätta gränser för en själv när det gäller plugget. Kanske att man bestämmer sig för att man inte pluggar efter en viss tid varje dag, eller att man inte pluggar på helger till exempel. Det är enligt mig viktigt att man även har tid till annat förutom skolarbete.
Vad siktar du på att jobba med?
Personligen är jag inom molekylärbiologi mest intresserad av läkemedelsutveckling så antagligen något åt det hållet. Sedan är jag även väldigt intresserad av folkhälsa vilket är något jag vill plugga under min utbytestermin i Singapore. Utöver dessa två områden har jag även en del andra intresseområden lite mer utanför just molekylärbiologi och saker jag kan tänka mig att jobba med så jag lämnar det ganska öppet för nu, men vet att det kommer finnas bra arbetsmöjligheter med min utbildning oavsett vad jag väljer.
Intervjun genomfördes 2023.

Lukas Chee Breschel