Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Teoretisk fysik

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

En person bläddrar i en bok med formler i. Foto.

Beskrivning

Vill du ta fram modeller för att förstå vår värld och hur den är uppbyggd? Eller för att lösa uppgifter inom till exempel medicin, biologi, kemi eller ekonomi? Då kan det här programmet vara något för dig.

Inom teoretisk fysik använder man matematiska eller datorbaserade modeller för att förstå och beskriva naturen. Det kan till exempel handla om att simulera strukturen hos en proteinmolekyl eller resultatet av partikelkollisioner vid forskningsanläggningen CERN. Många av frågorna som teoretiska fysiker arbetar med är viktiga för att vi ska kunna förstå vår värld. Det kan till exempel handla om hur universum skapades och utvecklades, eller vad som är materiens minsta beståndsdelar. Metoderna som används inom teoretisk fysik kan också användas för att lösa uppgifter inom medicin, biologi, kemi eller ekonomi.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat att utforma analogier och bygga modeller för de mest skiftande situationer. Du lär dig också att se sambanden mellan företeelser som verkar vara helt obesläktade. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, seminarier och egna projekt.

Under utbildningens första år läser du fysik, matematik och en introduktion till programmering. Därefter lär du dig mer om matematiska verktyg och programmering. Du får även goda kunskaper inom klassisk fysik och kvantfysik samt deras olika användningsområden. Under sista året läser du kurser som du väljer själv, exempelvis inom astronomi, biofysik och partikelfysik. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du gör i en forskargrupp eller i samarbete med ett företag.

En del kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning vid ett annat universitet, i en annan del av världen. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en eller två terminer utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram. Utbildningen i teoretisk fysik förbereder dig väl för en forskarutbildning inom både fysik och teoretisk fysik.

Som teoretisk fysiker kan du även arbeta med rymdteknik, energikällor, datorberäkningar, nya material, simuleringar, elektronik eller system- och programutveckling. Du kan till exempel anställas som analytiker, konstruktör, processutvecklare eller kvalitetsansvarig. Exempel på arbetsplatser är teknikföretag, forskningsinstitutioner, myndigheter samt universitet och högskolor.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

Podd om programmet

Hur kan teoretiska modeller hjälpa oss att förstå verkligheten? Och varför är matematiken ett viktigt språk i fysiken? Få svaren i poddavsnittet om det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning teoretisk fysik.

Läs textversionen av poddavsnittet

Se film om programmet

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.

Diagram över utbildningens innehåll. Illustration.

År 1

År 2

År 3

* Det går att välja om man vill läsa den ena eller båda av kurserna Fysik: Kärnfysik och Fysik: Partikelfysik, kosmologi och acceleratorer år 2. I det senare fallet läses Teoretisk fysik: Elektromagnetism år 3. 

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 3 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,94
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,51
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,35

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 15 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Teoretisk fysik är 435 000 SEK.