Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Service management, Turism och hotell - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Tre olika bilder föreställande studenter samt närbild på karta. Fotokollage.

Beskrivning

Har du ett intresse av resande, destinationer och upplevelser? Vill du arbeta strategiskt i besöksnäringen med värdskap, ledarskap och att utveckla nya tjänster? Ändrade resebeteenden och ökad medvetenhet om klimatpåverkan ställer nya krav på turism- och besöksnäringen. Ett allt större intresse för upplevelser gör att det ständigt utvecklas nya tjänster och produkter inom branschen. När du läser inriktningen Turism och hotell får du fördjupade kunskaper och verktyg om hur destinationer och resande kan utvecklas hållbart och innovativt i framtiden.

Om programmet

Service management är utbildningen för dig som är driven, social och vill göra skillnad. Du får bred kunskap om organisation, ledarskap, ekonomi och marknadsföring, men också fördjupad kunskap genom den inriktning du väljer. Programmet är inriktat på branscher som fokuserar på kunder och tjänster och denna kombination ger dig en unik profil. Du får spetskunskaper för att kunna arbeta kundfokuserat, bygga kundrelationer och förstå konsumentbeteenden. Du lär dig också att utveckla personalstrategier och vad som är hållbart ledarskap. Efter tre år har du en förmåga att förstå hur alla delar i en tjänsteverksamhet hänger samman och blir väl rustad för ditt framtida arbetsliv. 

Kandidatprogrammet i service management består av tre olika inriktningar: Hälsa, Retail samt Turism och hotell, som du väljer redan när du söker. Under den femte terminen kan du själv välja vilka kurser du vill läsa, antingen vid Lunds universitet, annat lärosäte i Sverige eller utomlands. Det finns också möjlighet att välja en praktikkurs under denna termin. 

Efter utbildningen

Programmets bredd gör att du kan arbeta i många olika branscher och verksamheter. Tidigare studenter som läst inriktningen Turism och hotell arbetar exempelvis som eventplanerare, destinationsutvecklare, marknadsförare, ekonom, projektledare, hotelldirektör, finansrådgivare.

Efter din kandidatutbildning kan du fortsätta läsa masterprogrammet i service management, som erbjuder fem olika inriktningar.

 

Se film om att läsa service management

Programmets innehåll

Kandidatprogrammet i service management består av tre olika inriktningar: Retail, Hälsa och Turism & Hotell, som du väljer redan när du söker. Innehållet i programmet består främst av kurser i service management som läses gemensamt med samtliga inriktningar. Varje läsår läses även inriktningsspecifika kurser. Under utbildningens senare del finns möjlighet till utlandsstudier. Under utbildningens senare del finns möjlighet till valbar kurs/praktikkurs/utbytesstudier.

Cirkeldiagram som visar att programmet består till tre fjärdeldelar av kurser i Service management, och en fjärdedel av kurser i Hälsa. Illustration.

 

Läs mer om programmets innehåll uppdelat per år nedan.

Du inleder dina studier med en grundkurs i service management, som ger dig en bred introduktion till ämnet. Du lär dig om tjänsteperspektivet, ett kundorienterat synsätt, marknadsföring i tjänstesamhället samt konsumtion och konsumtionsbeteende.
Under hösten introduceras du också till din valda inriktning, turism och hotell, och lär dig om betydelsen av en hållbar besöksnäring. Du läser även om centrala begrepp som mobilitet, plats, identitet och värdskap.

Vårterminen startar med samhällsekonomi och sedan följer en kurs i redovisning och ekonomistyrning. Det första året avslutas med en introduktionskurs i organisation och organisering av tjänsteverksamheter.

Under andra läsåret bygger du vidare på din förståelse för arbetet med att leda och utveckla tjänsteverksamheter med kunden i centrum, du läser även en metodkurs och skriver en uppsats inom din inriktning. Höstterminens kurs handlar om ledning och styrning. Här läser du om ledarskap, medarbetarskap och personalledning, samt fokuserar på strategi och tjänsteutveckling.

Under vårterminen lär du dig olika metoder för att samla in och analysera ett material, göra en vetenskaplig undersökning och skriva en akademisk uppsats. Terminen avslutas med ytterligare en inriktningkurs, där du utvecklar din förståelse för turism- och hotellbranschens specifika villkor.

Här ges du möjlighet att skapa din egen profil på utbildningen. Under höstterminen kan du välja att läsa valfria kurser på engelska vid institutionen och/eller fristående kurser vid Lunds universitet eller andra lärosäten. Du kan också välja att kombinera dina studier med vår praktikkurs på 15 högskolepoäng alternativt söka till utbytesstudier under hela terminen.

Din sista termin på utbildningen inleds med en inriktningkurs där du får ta del av den senaste forskningen inom turism och hotell. Under våren skriver du också ett examensarbete med utgångspunkt i en forskningsfråga inom service management som du är intresserad av.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen
Personer går uppför trappa

Jobb efter utbildningen

Läs mer på ism.lu.se

Tjej sitter vid ett fönster och pluggar

Följ våra studenter på Instagram

Vanliga frågor och svar om programmet

Kontakt

Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Besöksadress
Universitetsplatsen 2, Helsingborg

Postadress
Box 882, 251 08 Helsingborg

+46 42 35 66 20

http://www.ism.lu.se

Veronica Åberg

Studievägledare

+46 42 35 66 22

veronica [dot] aberg [at] ism [dot] lu [dot] se

Annika Permevik

Studievägledare

+46 42 35 65 77

annika [dot] permevik [at] ism [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Matematik B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4/A4)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 9 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,25
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,60
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 35 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Service management, Turism och hotell - Kandidatprogram är 300 000 SEK.