Naturvetenskapligt kandidatprogram, Miljövetenskap
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Beskrivning
Dagens miljöfrågor är många och globala. Det pågår ett stort arbete för att skapa en långsiktigt hållbar utveckling av samhället. Som miljövetare får du en kompetens som gör dig till en av framtidens problemlösare inom miljöområdet.
Miljövetenskap handlar om sambanden mellan natur, miljö och samhälle. Miljövetare arbetar med många olika typer av miljöfrågor, exempelvis övergödning, biologisk mångfald, klimatanpassning av samhället samt mark- och vattenföroreningar. Miljövetare har både en naturvetenskaplig grund och kunskaper i samhällsvetenskapliga frågor. De har dessutom en djup förståelse av orsaker till miljöproblem samt kunskaper om hur man kan lösa och förebygga nya problem.
Utbildningen innehåller främst naturvetenskapliga kurser, men även samhällsvetenskapliga. Under dina första två år lär du dig om miljöproblemens orsaker och konsekvenser samt relevanta lagar och ekonomiska styrmedel. Du lär dig även om hur naturliga kretslopp fungerar och påverkas av mänskliga aktiviteter samt principerna bakom miljöcertifiering, miljöledningssystem och miljörevision.
Under sista året läser du valfria kurser där du kan fördjupa dig inom ett naturvetenskapligt område som till exempel strategiskt miljöarbete eller ekotoxikologi. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. I utbildningen ingår föreläsningar, studiebesök, projektarbeten och praktiska övningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du kan göra i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.
Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och får ta del av högaktuella forskningsprojekt. Många kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands.
Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram.
Det finns miljöarbeten inom alla sektorer och områden, både i Sverige och utomlands. Exempel på yrkestitlar är miljökonsult, miljöstrateg, riskbedömare, sakkunnig, handläggare, miljöansvarig, miljöchef och informatör. Arbetsgivare är bland annat Tyréns, Sweco, Carl Bro, WSP, Åklagarmyndigheten,
Right Livelihood Foundation, FAO (FN), länsstyrelser och Naturvårdsverket.
För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet (SI står för samverkans-inlärning) på minst en kurs. På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.
Podd om programmet
Vad kan man jobba med som miljövetare? Varför är miljövetarprogrammet tvärvetenskapligt? Och vad gör egentligen en studentkår? Få svaren i detta poddavsnitt om den naturvetenskapliga kandidatutbildningen med inriktning miljövetenskap.
Läs textversionen av avsnittet
Filmer om utbildningen
Hedda, som är student på kandidatprogrammet i miljövetenskap, berättar mer om varför miljövetenskap är ett viktigt ämne och på vilka sätt du kan ha nytta av den breda kunskapen.
Se Heddas film om kandidatprogrammet i miljövetenskap – youtube.com
I filmen nedan får du möta Oscar och Isabelle, tidigare studenter på kandidatprogrammet i miljövetenskap. I filmen berättar Oscar om sitt jobb som miljökonsult på ÅF. Isabelle, som även har läst en master i miljö- och hälsoskydd, berättar om sitt arbete som miljöinspektör på Landskrona Stad.
Programmets innehåll
I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.
År 1
- Miljövetenskap: Grundkurs
- Geologi: Berg, jord och vatten ur ett miljöperspektiv
- Fysik: Miljöfysik
- Biologi: Ekologi
År 2
- Kemi: Allmän kemi
- Miljövetenskap: Miljörätt för miljövetare
- Miljövetenskap: Industriell miljöekonomi för miljövetare
- Valbara kurser
År 3
- Valfria kurser
- Miljövetenskap: Examensarbete för kandidatexamen
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenSaknar du behörighet?
Då kan du söka till ett naturvetenskapligt basår antingen här på Lunds universitet, eller till basåret som ges av Folkhögskolan Hvilan.
Kontakt
Miljövetenskap
Besöksadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2022
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
29 augusti 2022 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2021 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 16,78 |
Folkhögskolebetyg (BF) | * |
Högskoleprovet (HP) | 0,40 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2021 - 30 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Miljövetenskap är 435 000 SEK.