Därför valde jag miljövetenskap
Studenten Bella Blomqvist berättar
Hur är det att läsa miljövetenskap vid Lunds universitet?
Det känns passande att läsa naturvetenskapligt miljövetarprogram i en studentstad som Lund då majoriteten av studenterna tar sig runt via cykel och hållbarhetsfokuset är större än storstaden jag flyttade från. Kombinationen av min utbildning, som inkluderar ett brett spektrum av naturvetenskapliga ämnen (såsom geologi, fysik och ekologi), samt det omgivande studentlivet där miljöintresset är relativt stort gör att Lund är en underbar stad att studera i för en miljövetarstudent.
En del har svårt att förstå vad miljövetenskap är och ofta får jag frågan ” vad gör en miljövetare?”
Det enklaste svaret jag kan ge är ”vi lär oss om stenar, blommor och luftpaket”.
Det mest utförliga svaret jag har är:
”På det naturvetenskapliga miljövetarprogrammet lär vi oss om olika processer i naturen för att få en förståelse för miljöproblemens uppkomst samt möjliga åtgärder. Den tvärvetenskapliga utbildningen ger verktyg att arbeta mot en hållbar utveckling, främst utifrån ett naturvetenskapligt- men även juridiskt, ekonomiskt, politiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv där vi bidrar med att verkställa eller utveckla hållbarhetsarbetet.”
Men det är alltid kul att se reaktionen hos någon när jag säger att vi lär oss om stenar haha.
Varför valde du att läsa miljövetenskap?
Det var en klasskompis pappa i mellanstadiet som höll i ett litet föredrag om vad han arbetade med och förklarade väldigt simplifierat för oss varför vi skulle återvinna. Att som 9-åring säga att man vill arbeta med miljön imponerar mycket på vuxna men då tänkte jag naivt att jag helt enkelt skulle uppfinna en ny 100% förnyelsebar energikälla. Good Luck.
Men intresset för miljön har alltid kvarstått och till slut hittade jag den här utbildningen. Jag insåg hur brett miljövetenskap är och att man inte nödvändigtvis måste arbeta i ett laboratorium eller ute på fält hela tiden för att arbeta med miljö (även om många faktiskt väljer att forska).
Utbildningen passar den som vill kombinera många olika perspektiv på ett globalt problem. Det är en bred grund som inkluderar många ämnen och öppnar upp för en rad olika yrken. Jag tycker om att det är många valfria kurser i slutet av kandidaten eftersom alla studenter då får möjlighet att rikta in sig mot den del av fältet som passar en själv bäst. Bland mina vänner på programmet finns många olika tankar om potentiella karriärval.
Vad har du för planer för framtiden?
Innan jag avslutar mina studier skulle jag vilja åka på ett utbyte dels för den kulturella upplevelsen dels för att kunna jämföra hur vi arbetar med hållbarhet i Sverige kontra andra länder.
Jag är verkligen öppen för att arbeta inom olika tjänster relaterat till min utbildning. Kanske några år på en myndighet, kanske arbeta inom en kommun eller som konsult. Bli miljöansvarig för en miljöenhet på ett större företag skulle inte heller vara så dumt. Jag har höga mål men är öppen för att testa olika karriärspår och tror att det bästa är att ta seden dit man kommer. I Lund hittar man ny inspiration nästintill varje dag.
Har du några tips till blivande studenter?
Oavsett hur mycket man nördar ner sig i sin utbildning får man inte glömma bort det sociala. Universitetstiden kommer flyga förbi och det är en fantastisk möjlighet att skaffa sig vänner för livet och ett socialt nätverk som även kan gynna en senare i arbetslivet. Något av det mest roliga med att studera i Lund är att prata med och inspireras av andra studenter.
Var öppensinnad och aktiv från start. Testa på nationslivet, kårer och studieråd eller gå med i en fristående förening. Utmana dig själv och testa nya saker så kan jag garantera att din tid i Lund kommer bli något utöver dina förväntningar.
Intervjun genomfördes 2021.

Bella Blomqvist.