När författaren Sara Meidell kom ut med sin självbiografiska bok ”Ut ur min kropp” år 2022 kritiserades hon för att romantisera anorexi. Sara Meidell försvarade sig med att hon ville få läsarna att förstå komplexiteten bakom sjukdomen, där svälten också kan uppfattas som ”ett ljuvt rus där ingen kan komma åt en”.
En djupare förståelse av anorexia är också något som doktoranden och psykologen Lo Foster har velat ta fasta på. I sin forskning har hon därför undersökt hur humanistisk psykologi kan användas i behandling av anorexia.
– Inom humanistisk psykologi försöker man förstå hela människan, inte bara hennes symtom. Det innebär att ta på allvar hur en person upplever sitt liv, sin kropp och sin plats i världen, säger Lo Foster.
På vilket sätt hjälper det den drabbade?
– Bara det att någon förstår vad man upplever är i sig läkande. Då finns möjlighet att undersöka andra vägar till den känsla av rus, fokus och vitalitet som en anorexidrabbad kropp kan ge. Det kan bredda samtalet från vikt och mat till att även omfatta samvaro, sexualitet och drömmar, säger Lo Foster.
Hur skulle en behandling som innefattar humanistisk psykologi kunna se ut?
– En mer humanistisk behandling utformas efter individens behov. Det handlar om att erkänna patienten som individ och uppmuntra hennes äkta och spontana sätt att uttrycka sig. Rent konkret skulle det innebära att man i behandlingen utforskar andra sätt att väcka kroppen och kroppsligheten till liv, att man söker de tillstånd där upplevelsen av kropp och psyke "är ett", och där självmedvetenheten minskar. Detta kräver utrymme och en känsla av tillit till behandlaren, vilket ibland tar tid att etablera, säger Lo Foster.
Jonna Bornemark opponent
Lo Foster disputerar den 27/5 på Psykologiska institutionen i Lund. Sensuous Bodies: Theoretical and Empirical Perspectives on Disordered Eating Författaren och filosofen Jonna Bornemark, som själv har forskat mycket om hur tanken och kropp hör ihop, kommer att vara opponent.