Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturgeografi: Hydrologi

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Den här kursen tar upp hydrologi från olika aspekter. Vatten är livsviktigt, men kan också innebära fara för människor och infrastruktur. Tillgång till vattenresurser av tillräckligt god kvalitet och i tillräckligt stora kvantiteter är frågor som får allt större betydelse över hela vår planet.

Det övergripande målet med kursen är att ge dig hydrologiska kunskaper ur olika perspektiv. Detta inebär att du ska ha kunskap om vattnets kretslopp i naturen och hur människan påverkar detta på olika sätt.

Kursens innehåll

Viktiga komponenter är förhållandet mark - vatten - vegetation, vattnets rörelser på markytan, infiltration och rörelser i marken. Begrepp som akvifer, grundvattenbildning, vattenhållande förmåga, mättade och omättade zonen, ytavrinning, stormflod och översvämningar och deras orsaker är centrala i kursen.

Kursen ger dig en introduktion till avtal, överenskommelser och regelverk som hanterar vattenfrågor nationellt och internationellt. De kunskaper som du får under kursen kan tillämpas i olika sammanhang med ett naturgeografiskt och ekosystemvetenskapligt perspektiv.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Harry Lankreijer

E-post: harry [dot] lankreijer [at] nateko [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet, Engelska 6/B samt 30 hp naturvetenskapliga studier.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 januari 2025 - 21 mars 2025

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturgeografi: Hydrologi är 42 500 SEK.