Religionshistoria: Fortsättningskurs
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen består av två delkurser: Religionsantropologi - ritual, myt och symbol 7,5 hp och Religion och text 7,5 hp.
Religionsantropologi - ritual, myt och symbol
Hur kommer det sig att religionen och riterna kan se så olika ut i olika kulturer? Vilken roll spelar symboler, riter och myter/kosmologier i religionsutövandet eller människors vardag?
Religionsantropologin är en del av social/kulturantropologin som arbetar med dessa frågor. Religionsantropologen vill förstå olika gruppers eller kulturers livsvärldar, ofta genom att vistas i dessa under en längre tid.
Tidiga forskare dokumenterade oftast ”främmande” kulturer och religioner, till exempel häxtro i Afrika, schamanism i det arktiska norr eller aboriginernas drömtid, men idag finns det även ”antropologi hemma”, till exempel studier av moderna gudinneriter eller namngivningsriter.
I kursen ges flera fallstudier från fältarbeten för att lära känna det religionsantropologiska arbetet.
Religion och text
I alla kulturer spelar berättelser en viktig roll i det religiösa livet. De kan skapas i nuet, ha berättats muntligt i generationer eller skrivas ner i böcker som kan få helig status.
Denna kurs omfattar en självständig uppgift, redovisad i en mindre uppsats i vilken en betydelsefull muntlig eller skriftlig religiös text närstuderas. Hur har texten kommit till, hur förs den vidare, hur tolkas den och hur används den i riter, är frågor som kan behandlas i uppsatsen.
Kursplan
Öppnas för anmälan
2024-09-16
Kontakt
Centrum för teologi och religionsvetenskap
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande samt 30 hp studier inom humaniora, samhällsvetenskap eller juridik
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2024-09-16
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Religionshistoria: Fortsättningskurs är 28 750 SEK.