Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Modevetenskap: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Detta är en fristående grundkurs i modevetenskap som kan läsas som fristående kurs men den utgör även delkurserna på den första terminen inom kandidatprogrammet i Modevetenskap.

Modevetenskap är ett teoretiskt och humanistiskt ämne med samhällsvetenskapliga inslag. Ämnet riktar sig till dig som är intresserad av att få en djupare förståelse för mode i såväl dåtid som nutid.Grundkursen i modevetenskap kan läsas som fristående kurs men den utgör även delkurserna på den första terminen inom kandidatprogrammet i Modevetenskap. 

Inom kursen får du undersöka mode ur ett brett perspektiv. Du får bekanta dig med mode genom historien och lär dig att hitta såväl historiska som kulturella kopplingar mellan olika uttryck och trender i allt från kläder, accessoarer och skor till kroppsideal, inredning och teknik. 

Kursen består av 4 delkurser: 

Delkurs 1: Introduktion till modevetenskap, 7,5 hp,

Delkurs 2: Modets historiska och kulturella sammanhang, 7,5 hp, 

Delkurs 3: Mode som materiell kultur, 7,5 hp,

Delkurs 4: Samtidsmode - produktion, kommunikation och konsumtion, 7,5 hp. 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Avdelningen för modevetenskap

Besöksadress
Universitetsplatsen 2, 25225 Helsingborg

Postadress
Campus Helsingborg, Box 882, 25108 Helsingborg

+46 42 35 65 17

https://www.kultur.lu.se

Petra Larsson

Studievägledare

+46 42 35 65 17

petra [dot] larsson [at] kultur [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Modevetenskap: Grundkurs är 57 500 SEK.