Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En utmaning att klara behovet av gröna metaller

Utsikt över järnmalmsgruvan i Kiruna
Idag fokuseras på material som är kritiska för dagens tekniker. Men utvecklingen går fort och imorgon kanske andra material behövs. Utsikt över järnmalmsgruvan i Kiruna. Foto: Mostphotos.

En osäkerhet på vägen mot samhällets elektrifiering är de oumbärliga mineralerna. Vilka risker finns med ökat importberoende? Hur ska beslutsfattare agera för att säkra behovet? Dessa frågor ska besvaras i ett nyligen beviljat projekt som Mistra finansierar med 20 miljoner. LTH är värd och André Månberger, lektor i miljö- och energisystem, är projektledare.

I forskningsprogrammet kommer forskare på LTH att undersöka hur teknikutvecklingen påverkar vilka material som är kritiska för den gröna omställningen. 

– I dagsläget fokuserar beslutsfattare på material som är kritiska för dagens tekniker. Men teknikutvecklingen går fort och det kan därför vara andra material som behövs för att möta framtidens efterfrågan. Ett kortsiktigt fokus riskerar därför att man prioriterar fel material, säger Andreé Månberger.

I projektet ingår också Stockholm Environment Institute (SEI), Stockholms universitet, Utrikespolitiska institutet och norska utrikespolitiska institutet. Tillsammans vill man utröna vilka målkonflikter som den ökade efterfrågan på kritiska material medför och hur dessa kan hanteras på ett rättvist sätt.

Den totala budgeten ligger på 20 miljoner kronor varav sju tillfaller Lunds universitet. I projektet ingår även Lars J Nilsson, professor vid samma avdelning som André Månberger.  Läs hela nyheten på Mistras hemsida. 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.