– Det är en konstig tid att börja ett nytt jobb i, konstaterar hon apropå pandemin.
Hon må vara lite vilsen i Lund, men i ämnet forskningsetik är hon hemma. Hon har en lång erfarenhet av att undervisa internationella doktorandgrupper. På Umeå universitet har hon undervisat doktorander i tekniska och naturvetenskapliga discipliner sedan 2013.
Framsynt med rektorsbeslut
Även om forskningsetik ingår i de flesta kursmål och har funnits med ett tag i doktorandutbildningen, särskilt för medicinarna, tycker Daniela Cutas att det är framsynt av Lunds universitet att ta ett rektorsbeslut på att forskningsetik är obligatoriskt för alla doktorander.
– Det finns så många angelägna etiska frågor, säger hon.
För många av de internationella doktoranderna uppstår etiska dilemman redan vid första mötet med handledaren. Kulturkrocken för dem som kommer från hierarkiska universitetsmiljöer till den informella stilen som råder här kan ställa till det. Många är inte vana vid så mycket frihet i sina studier och tycker inte att de får någon handledning. Hur ska man uppföra sig och vad kan man kräva?
I fem versioner
Mats Johansson är lektor vid Medicinsk etik, som ansvarar för samtliga kurser i forskningsetik, och han koordinerar de nya obligatoriska kurserna. I februari gavs den första kursen och sammanlagt ges utbildningen i fem versioner och vissa fakulteter har valt att samarbeta.
– Ekonomer, samhällsvetare och jurister ger en gemensam kurs och vi kommer också att samköra humaniora/teologi med de konstnärliga doktoranderna, säger han.
Det finns en grund som ser likadan ut i alla kurser, resten anpassas till de olika diciplinerna.
Publiceringsetik
Daniela Cutas berättar hur hon i början av sina kurser ber sina doktorander att skicka in sina etiska funderingar och frågor. Och Mats Johansson säger att samma typ av frågor tenderar att återkomma.
– Publiceringsetik väcker exempelvis alltid diskussion i de discipliner där flerförfattarskap är vanliga. Många doktorander känner sig om inte bestulna på sina artiklar så i alla fall styvmoderligt behandlade.
Senare i vår ger Daniela Cutas två kurser, en på Naturvetenskapliga fakulteten och en på LTH. Efter en mjukstart blir det från och med hösten runt 25 kurser årligen, räknar Mats Johansson med.
Tre högskolepoäng
Totalt har Lunds universitet 2 600 forskarstuderande och cirka 500 nya antas varje år. Kursen i forskningsetik motsvarar tre högskolepoäng, och bästa tiden att ge den är en liten bit in i utbildningen.
– Då har doktoranderna hunnit skaffa sig lite erfarenhet inom sitt forskningsområde, men ännu inte hunnit trampa fel, säger Mats Johansson.