Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Segern till Lund i Forskar Grand Prix för fjärde gången i rad!

Deltagare på Forskar Grand Prix 2023 på Vasateatern. Bild: Bodil Malmström.
Sofie Mohlins forskning om barncancer övertygade både jury och publik i den nationella tävlingen där man på fyra minuter ska förklara sin forskning. Bild: Bodil Malmström.

Sofie Mohlins presentation om hur forskning med kycklingembryon kan bidra till att bota en ovanlig form av barncancer tog hem segern i den nationella finalen av Forskar Grand Prix. Hennes vinst blir den fjärde raka segern i rad för Lunds universitet.

– Det är jätteroligt att ha få varit med i tävlingen, och såklart jätteroligt att få vinna, säger Sofie Mohlin, docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund.

Tävlingen, som ägde rum den 23 november i Stockholm, utmanar deltagarna att på endast fyra minuter presentera sin forskning på ett så fängslande, intressant och underhållande sätt som möjligt. 

Totalt tävlade sex forskare från olika lärosäten runt om i Sverige. Ämnena var varierade, och omfattade allt från koldioxidlagring i berggrunden och hälsoinformation till forskning om skogar och skolklimatet. Det var dock Sofies presentation som övertygade både juryn och publiken på plats på Vasateatern i Stockholm. Hon berättade med engagemang och humor om hur hon och hennes forskargrupp använder sig av kycklingembryon för att bota en cancerform som uppstår redan när barnet ligger i magen.

Hon förklarar att de behöver modeller som efterliknar den verkliga miljön för att kunna studera hur denna cancer utvecklas. Därför har de valt att använda kycklingembryon. Genom att ändra på gener, antingen sätta in eller ta bort, kan de undersöka vad som händer med embryots tillväxt och vilka förändringar som leder till cancer. 

– Den kunskapen ger oss sedan verktyg som kan användas när patienten kommer in för diagnos, och för att förstå varje enskilt barns cancer. Det senare leder till att behandlingen kan skräddarsys vilket ökar chanserna för överlevnaden och minskar oönskade biverkningar. Inget barn ska behöva dö i cancer, säger Sofie Mohlin.

Tro på vetenskap och inspirera unga

Sofie Mohlin lyfter fram två viktiga anledningar till att hon medverkade i tävlingen, och varför hon anser att andra forskare också bör engagera sig.

– Att forskare når ut och presenterar sitt arbete kan få allmänheten att behålla tron på vetenskapen och förstå att dess oumbärliga kraft är av yttersta vikt. Två tydliga exempel är vaccin och klimatkrisen. 

Den andra aspekten handlar om att inspirera unga människor till en framtid inom forskarvärlden menar Sofie Mohlin.

– Det är inte ovanligt att akademin ses som otillgänglig och tråkig, och eftersom jag verkligen älskar mitt jobb, vill jag ändra på den bilden. För egen del är det dessutom viktigt att stereotypen för hur en forskare ser ut och beter sig suddas ut, till exempel genom att visa att även en kvinna med två barn, och helt utan akademisk bakgrund, kan leda en egen forskargrupp.

En kvinna, Sofie Mohlin.

Om Sofie Mohlin

Sofie Mohlin är docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund

Läs mer om Sofie Mohlins forskning i Lunds universitets forskningsportal 

Forskar Grand Prix

Lokala tävlingar hålls runt om i landet och vinnarna möts sedan i en final i Stockholm 23 november. Forskarna får coachning och träning i presentationsteknik som de har stor nytta av i olika sammanhang under sin karriär.

Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

www.forskargrandprix.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.