Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Historia 4

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Denna kurs (ÄHID04) läses inom ämneslärarutbildningen (termin 5 för den som har historia som andraämne). Den utlyses inte som fristående kurs så den kan inte sökas eller läsas av personer som inte är antagna till ämneslärarutbildningen.

Historia 4, 30 hp, är tredje terminens studier i historia på lärarutbildningen vid Lunds universitet.

Du är behörig att läsa Historia 4 om du har minst 45 hp från Historia 1, Historia 2 och Historia 3. Dessutom finns kravet att uppsatskursen på Historia 3 (ÄHID03) ska vara klar för tillträde till kursen.

 

Kursens innehåll

Historia 4 ger dig fördjupade ämneskunskaper och specialisering genom självständigt arbete. 
I Historievetenskaplig teori- och metodkurs tar du del av den mångfald av perspektiv, teorier och metoder som finns inom historisk forskning. Här får du en metodologisk och teoretisk grund för ditt uppsatsarbete. 
I kursen Att reflektera historiedidkatiskt utvecklar du din historiedidaktiska kompetens bland annat genom att analysera avhandlingar med anknytning till skola, kultur och samhälle. 
I uppsatskursen skriver du ett individuellt uppsatsarbete i ett självständigt valt ämne. I uppsatsarbetet tillämpas du kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som du lärt dig under hela din utbildning i historia.

 

Studierna

Kursen består av tre delkurser:

  1. Historievetenskaplig teori- och metodkurs, 7,5 hp

  2. Att reflektera historiedidaktiskt, 7,5 hp

  3. Uppsatskurs, 15 hp

 

Undervisningen sker i seminarieform. Du redovisar dina kunskaper genom att delta i muntliga diskussioner, skriftliga inlämningsuppgifter och genom att skriva en uppsats som diskuteras på ett seminarium.

 

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På Historia 1 undervisas du av framstående forskare.

 

Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang. 

 

Efter utbildningen

Efter Historia 4 har du möjlighet att skriva ett examensarbete i historia.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

studievägledare

E-post: studievagledning [at] uvet [dot] lu [dot] se

utbildningskoordinator

Karin Hjalmarsson

E-post: karin [dot] hjalmarsson [at] uvet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 45 hp från ÄHID01 Historia 1, 30 hp, ÄHID02 Historia 2, 15 hp, och ÄHID03 Historia 3, 15 hp (eller motsvarande). ÄHID03 delkurs 2 Uppsatskurs måste vara klar för tillträde till kursen.

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Historia 4 är 57 500 SEK.