Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Historia 4

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Historia 4, 30 hp, är tredje terminens studier i historia på lärarutbildningen vid Lunds universitet.

Du är behörig att läsa Historia 4 om du har minst 45 hp från Historia 1, Historia 2 och Historia 3. Dessutom finns kravet att uppsatskursen på Historia 3 (ÄHID03) ska vara klar för tillträde till kursen.

 

Kursens innehåll

Historia 4 ger dig fördjupade ämneskunskaper och specialisering genom självständigt arbete. 
I Historievetenskaplig teori- och metodkurs tar du del av den mångfald av perspektiv, teorier och metoder som finns inom historisk forskning. Här får du en metodologisk och teoretisk grund för ditt uppsatsarbete. 
I kursen Att reflektera historiedidkatiskt utvecklar du din historiedidaktiska kompetens bland annat genom att analysera avhandlingar med anknytning till skola, kultur och samhälle. 
I uppsatskursen skriver du ett individuellt uppsatsarbete i ett självständigt valt ämne. I uppsatsarbetet tillämpas du kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som du lärt dig under hela din utbildning i historia.

 

Studierna

Kursen består av tre delkurser:

  1. Historievetenskaplig teori- och metodkurs, 7,5 hp

  2. Att reflektera historiedidaktiskt, 7,5 hp

  3. Uppsatskurs, 15 hp

 

Undervisningen sker i seminarieform. Du redovisar dina kunskaper genom att delta i muntliga diskussioner, skriftliga inlämningsuppgifter och genom att skriva en uppsats som diskuteras på ett seminarium.

 

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På Historia 1 undervisas du av framstående forskare.

 

Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang. 

 

Efter utbildningen

Efter Historia 4 har du möjlighet att skriva ett examensarbete i historia.

Mer om utbildningen hittar du på https://www.uvet.lu.se/kurs/AHID04

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Utbildningsvetenskap

Besöksadress
Sölvegatan 16, MNO-huset, 223 62 Lund

Postadress
Box 117, 221 00 Lund

+46 46 222 69 49

https://www.uvet.lu.se

Lotta Olsson

Studievägledare

+46 46 222 69 49

lotta [dot] olsson [at] uvet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 45 hp från ÄHID01, ÄHID02 och ÄHID03 eller motsvarande. ÄHID03 delkurs 2 Uppsatskurs måste vara klar för tillträde till kursen.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 20 %, Högskoleprov: 10 %, Akademiska meriter (APGR): 70 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 16 januari 2022

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Historia 4 är 55 000 SEK.