Öst- och centraleuropakunskap: Centraleuropa efter järnridåns fall (Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern)
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Hur har länderna i Centraleuropa utvecklats sedan kommunismens slut? Denna kurs ger dig en djupare förståelse för de kulturella och samhälleliga förändringar som har svept genom regionen under de senaste tre decennierna.
Kursen ger dig en översikt i fråga om Polens, Tjeckiens, Slovakiens och Ungerns postkommunistiska samhällsutveckling. De viktigaste politiska och kulturella tendenserna som genomsyrade Centraleuropa efter järnridåns fall kommer att problematiseras och diskuteras.
Du får möjlighet att fördjupa dig i specifika frågor rörande nationella och etniska identiteter, demokratiseringsprocess och övergång till marknadsekonomi. En fråga om regionens roll som en potentiell bro mellan Öst och Väst samt mellan Nord och Syd diskuteras. Dessutom erbjuder kursen en särskild fördjupning i de centraleuropeiska staternas inträdde i och utveckling inom EU.
Staterna behandlas komparativt samtidigt som gemensamma utvecklingstendenser belyses.
Övrig information
- Kursens undervisningsspråk är engelska.
- Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: https://www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Öst- och centraleuropakunskap
Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
+46 46 222 84 50
Susan Hydén
Studievägledare
susan [dot] hyden [at] sol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Eftermiddagstid Lund, deltid 50%
På engelska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Urvalsgrupper | VT 2025 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2025 - 16 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Öst- och centraleuropakunskap: Centraleuropa efter järnridåns fall (Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern) är 14 375 SEK.