Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arkeologi och antikens historia: Fältarkeologi i teori och praktik

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen fokuserar på teori och praktik kring arkeologiskt fältarbete. För att arbeta som arkeolog krävs idag kunskap och medvetenhet inom en mängd olika området både när det gäller det arkeologiska hantverket men även kunskap om arkeologins och arkeologens roll i samhället. I den här kursen får studenterna delta i arkeologiska utgrävningar och byggnadsarkeologisk dokumentation, samt lära sig att planera och genomföra landskapsanalyser. Studenterna får också insikt i de olika analysmetoder som idag används inom arkeologin. Kursen gör studenterna förtrogna med GIS (geografiska informationssystem), kontextuell dokumentation och fyndbearbetning. Vidare ges studenterna teoretiska och praktiska kunskaper om hur man hanterar, presenterar och tolkar arkeologisk data. Dessutom får studenterna reflektera över den arkeologiska yrkesrollen och arkeologins  samhällsroll. och därmed sammanhängande frågor kring etik, den arkeologiska kunskapen och erfarenheten, förmedling och historiebruk. Genom alla kursmoment finns en direkt koppling mellan teoretiska överväganden och ett praktiskt arkeologiskt hantverk.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för arkeologi och antikens historia

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 79 40

https://www.ark.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

ARKK04 kandidatkurs Arkeologi, ARKH04 kandidatkurs Historisk arkeologi, AKSA04 kandidatkurs Antikens kultur och samhällsliv, HOSA04 kandidatkurs Historisk osteologi, eller motsvarande, samt Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 12 januari 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-04-17

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arkeologi och antikens historia: Fältarkeologi i teori och praktik är 55 000 SEK.