Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Astronomi: Statistiska verktyg i astrofysiken

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen får du lära dig om statistiska verktyg som används vid analys av data inom olika vetenskapsområden, med tillämpningar hämtade från astrofysik. Du får också kunskap om de begrepp som ligger till grund för dessa verktyg, samt hur en använder dem på data.

Kursen behandlar följande: Grundläggande sannolikhetslära och statistik. Sannolikhetsbegreppet, sannolikhetsfördelningar och Bayes teorem. Stickprov (sampling), moment, korrelation, och ordningsstatistik. Grafisk presentation av data. Parameterskattning och modellanpassning. Maxmimum-likelihoodprincipen och minstakvadratmetoden. Signal, brus, fel och osäkerheter. Felskattningar och konfidensintervall. Monte Carlo-metoder. Hypotesprövning. Periodogram för regelbundna och oregelbundna tidsserier.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Alexander Mustill

E-post: alexander [dot] mustill [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 75 hp i fysik och 45 hp i matematik, alternativt en kandidatexamen i fysik, samt Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 1 november 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Astronomi: Statistiska verktyg i astrofysiken är 21 250 SEK.