Bokhistoria: Läsningens historia
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Böcker har många användningsområden, men i grunden är de till för att läsas. Men hur har man läst i olika tider, vilka har läst och varför har de läst? I den här kursen får du lära dig om läsningens historia från medeltid till nutid i främst Västerlandet. Kursen behandlar skilda läspraktiker och deras historiska sammanhang. Du får fördjupa dig i hur böckernas innehåll och utformning samverkat med ekonomiska, sociala och tekniska förhållanden och påverkat vad och hur människor har läst.
Man har läst på många olika sätt och av olika skäl genom tiderna. Kursen behandlar dessa skilda läspraktiker liksom deras historiska sammanhang. Orsakerna till och betydelsen av olika sätt att läsa diskuteras och analyseras. Läskulturer, grupper av läsare och bokinnehav studeras i relation till ekonomiska och sociala förhållanden samt genus. Läsningens historia relateras också till utformningen och produktionen av böcker och andra dokument.
Kursen ingår som delkurs i BBHA24 Bokhistoria, fortsättningskurs, men kan även läsas separat. Kursen ges på halvfart och distans via internet.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Avdelningen för bokhistoria
Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
+46 46 222 31 40
Marie Larsson
Studievägledare
+46 46 222 45 08
marie [dot] larsson [at] kultur [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
3 november 2025 - 18 januari 2026
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 19 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bokhistoria: Läsningens historia är 14 375 SEK.