Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kvantifiering av Ekonomisk tillväxt över tid

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursens innehåll presenteras genom en kombination av undervisning, litteratur och lärandeverktyg utvecklade av instruktörerna. Modern ekonomisk tillväxt karaktäriseras av att levnadsstandarden kan fortsätta att stiga, trots befolkningsökning. Detta brott med den historiska normen inträffade först under de senaste tre århundradena. Även om vi vet att teknisk förändring är central för denna utveckling, spelade andra aspekter så som strukturella förändringar, organisatorisk kapacitet och förbättringar av humankapitalet viktiga roller. Med utgångspunkt i relevanta tillväxtmodeller fokuserar denna kurs på att mäta ekonomisk tillväxt sedan 1870-talet. Kursen kommer att bygga på ett brett utbud av databaser som har utvecklats under det senaste decenniet och kommer att diskutera alternativa metoder för hur vi kan redovisa och betrakta ekonomisk tillväxt. Dessa kommer att inkludera att fånga produktivitetsnivåerna inom ekonomier, förklara tillväxt via sysselsättningsskiften mellan sektorer, analysera de långsiktiga ekonomiska effekterna av general purpose technologies GPT (såsom t ex ånga, elektricitet och IKT). Kursen kommer även att behandla konsekvenserna av befolkningens åldrande och hur det påverkar den ekonomiska politiken.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Ekonomisk-historiska institutionen

Besöksadress
Scheelevägen 15B, Alfa 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 74 75

http://www.ekh.lu.se/

Håkan Lobell

Studievägledare

+46 46 222 74 85

hakan [dot] lobell [at] ekh [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Minst 60 högskolepoäng i antingen ekonomisk historia, nationalekonomi, historia, samhällsgeografi eller sociologi, eller motsvarande kunskaper.
(Antagna till följande Mastersprogram är kvalificerade för denna kurs: EAETU Ekonomisk tillväxt, befolkningsstudier och utveckling, EAEUT Ekonomisk utveckling och tillväxt)

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kvantifiering av Ekonomisk tillväxt över tid är 16 875 SEK.