Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Engelska: Grammatik och översättning

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Engelska är det viktigaste språket för kommunikation mellan människor med olika modersmål i vår del av världen. Den som behärskar engelska i tal och skrift klarar sig bättre i arbetslivet och i många andra situationer. Engelska är också det dominerande språket på Internet och inom exempelvis film, TV, musik och datorspel.

Du som har läst engelska i den svenska skolan har en bra grund, men universitetsstudier i engelska kan ta dig ytterligare steg på vägen. I denna kurs får du lära dig mer om skillnaderna mellan engelska och svenska, så att du sedan kan undvika att göra de fel som personer med svensk språkbakgrund ofta gör. Du blir dessutom bättre på att förklara och motivera för andra vad som är korrekt och passande engelska i olika sammanhang. Även du som redan är duktig på engelska kommer alltså att ha nytta av denna kurs. 

Kursens innehåll (Engelsk grammatik och översättning, ENGC02)

I denna kurs får du ökade kunskaper om grammatiska begrepp och strukturer i det engelska språket. Du lär dig att analysera språk på olika nivåer och du lär dig många termer som behövs för att diskutera språkliga företeelser. Samtidigt blir du en säkrare språkanvändare med större förståelse för hur man bäst ska uttrycka sig på engelska. Du lär dig också mer om stavning, interpunktion och andra skrivregler. Du får också ökade kunskaper om de viktigaste grammatiska skillnaderna mellan svenska och engelska.

Detta är en distanskurs. Det finns inga undervisningspass då du måste vara närvarande i Lund. Det kan dock vara så att de två slutproven skrivs på plats i Lund. Dessa prov ligger normalt på en lördag.

Kursmaterialet består dels av texter på en undervisningsplattform, dels av kurslitteratur i form av tryckta böcker, där Maria Estling Vanneståls A University Grammar of English - with a Swedish Perspective är huvudboken.

Du förväntas lämna in (och bli godkänd på) sex av åtta inlämningsuppgifter. Du väljer själv vilka sex du lämnar in, förutom att den första är obligatorisk. Du får individuell och allmän återkoppling på dina inlämningsuppgifter. En viktig del av kursen är att du ska lära av dina misstag.

Inlämningsuppgifterna behandlar både allmän och engelsk grammatik, och genom hela kursen finns de grammatiska skillnaderna mellan svenska och engelska i fokus. Vissa inslag i inlämningsuppgifterna är rena översättningsövningar, medan andra är av mer analytisk art. Inlämningsuppgifterna som hör ihop med kursens olika avsnitt har följande rubriker/teman: (1)  The building blocks of language I: Word class, clause, phrase; (2) The building blocks of language II: Dependent clauses and the internal structure of phrases; (3) Nouns and noun phrases; (4) Verbs and verb phrases; (5) Pronouns; (6) Numerals, prepositions and conjunctions; (7) Adjectives and adverbs; (8) Word order

Detta är en kurs som genomförs helt och hållet på engelska och där alla texter och i princip allt informationsmaterial är på engelska. I avsnittens namn ovan förekommer ett antal ordklasser, men det handlar absolut inte bara om att lära sig vilka ordklasser som finns, utan mer om de grammatiska regler där dessa ordklasser spelar roll.

Förutom den hjälp med att klara av inlämningsuppgifterna som du kan hitta i kursmaterialet, finns även möjlighet att diskutera i ett forum med andra studenter och din lärare. Ibland genomförs även regelbundna chatt-sessioner, där du kan chatta i realtid med din lärare och dina kurskamrater om engelsk grammatik och översättning.

Efter kursen i engelska

Den som läser denna kurs blir bättre på att uttrycka sig ändamålsenligt på engelska, se problem i engelska texter och på att förklara skillnader mellan engelska och svenska. Detta är färdigheter som kan användas av alla som ibland måste använda engelska i sin yrkesutövning, exempelvis kommunikatörer, tjänstemän i offentlig och privat sektor, och personer på företag, myndigheter och organisationer med många internationella kontakter.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Engelska

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 75 50

https://www.sol.lu.se/engelska

Jonna Jansson

Studievägledare

jonna [dot] jansson [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På engelska, distansutbildning

Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,46
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)18,95
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 60 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Summer Semester 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

12 juni 2024 - 21 augusti 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Engelska: Grammatik och översättning är 13 750 SEK.