Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Filmvetenskap: Filmhistoriografi

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Vad är filmhistoria egentligen? Hur kan filmhistoria skrivas och vad bygger den på för material? Vilka är de teoretiska perspektiven på filmhistorien? Hur ska vi förstå filmarkivens roll i filmhistorieskrivningen? Vad innebär digitaliseringen för forskningen? Kan vi lita på de filmhistoriska översiktsverken? Kursen ges på campus.

En kritisk översikt över filmhistorieskrivningen

Den här kursen som ges på helfart på campus i Lund – kan läsas som fristående samt som obligatorisk delkurs inom kandidatkursen i filmvetenskap. Kursen ger dig en kritisk översikt över filmhistorieskrivningen, filmhistoriografin, och dess skiftande villkor. Den lyfter fram filmarkivens roll i filmforskningen och tar upp filmens karaktär av kulturarv som bevaras och sprids på skilda vägar. 

Kursen problematiserar den historiska förståelsen av filmkonsten och ger därmed en ingång över skilda historiografiska perspektiv, men innehåller också handfasta baskunskaper om filmbevarande, filmrestaurering, filmhistorieskrivning, kanonbildning, periodisering och urvalsfrågor. Kursinnehållet är visserligen filmvetenskapligt till sin karaktär men är också av stort intresse för alla som använder film som källa till kunskap, till exempel historiker och etnologer.

Undervisningsform och examination

Kursens undervisningsspråk är svenska. Kursseminarierna ges på campus och slutexaminationen består av en skriftlig uppsats samt en muntlig presentation av uppsatsen.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Filmvetenskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 78 47

https://www.sol.lu.se/filmvetenskap

Robert Ekdahl

Studievägledare

robert [dot] ekdahl [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs FIVA10 Filmvetenskap, grundkurs och fortsättningskurs, eller 60 högskolepoäng i progressiv följd inom relaterade humanistiska ämnen som till exempel Historia, Visuella studier, Litteraturvetenskap.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 oktober 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Öppen för sen anmälan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 1 oktober 2024

Ansökan

Inställt

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Filmvetenskap: Filmhistoriografi är 14 375 SEK.