Filmvetenskap: Filmhistoriografi
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Vad är filmhistoria egentligen? Hur kan filmhistoria skrivas och vad bygger den på för material? Vilka är de teoretiska perspektiven på filmhistorien? Hur ska vi förstå filmarkivens roll i filmhistorieskrivningen? Vad innebär digitaliseringen för forskningen? Kan vi lita på de filmhistoriska översiktsverken? Kursen ges på campus.
En kritisk översikt över filmhistorieskrivningen
Den här kursen som ges på helfart på campus i Lund – kan läsas som fristående samt som obligatorisk delkurs inom kandidatkursen i filmvetenskap. Kursen ger dig en kritisk översikt över filmhistorieskrivningen, filmhistoriografin, och dess skiftande villkor. Den lyfter fram filmarkivens roll i filmforskningen och tar upp filmens karaktär av kulturarv som bevaras och sprids på skilda vägar.
Kursen problematiserar den historiska förståelsen av filmkonsten och ger därmed en ingång över skilda historiografiska perspektiv, men innehåller också handfasta baskunskaper om filmbevarande, filmrestaurering, filmhistorieskrivning, kanonbildning, periodisering och urvalsfrågor. Kursinnehållet är visserligen filmvetenskapligt till sin karaktär men är också av stort intresse för alla som använder film som källa till kunskap, till exempel historiker och etnologer.
Undervisningsform och examination
Kursens undervisningsspråk är svenska. Kursseminarierna ges på campus och slutexaminationen består av en skriftlig uppsats samt en muntlig presentation av uppsatsen.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Filmvetenskap
Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
+46 46 222 78 47
https://www.sol.lu.se/filmvetenskap
Robert Ekdahl
Studievägledare
robert [dot] ekdahl [at] sol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs FIVA10 Filmvetenskap, grundkurs och fortsättningskurs, eller 60 högskolepoäng i progressiv följd inom relaterade humanistiska ämnen som till exempel Historia, Visuella studier, Litteraturvetenskap.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 oktober 2024 - 31 oktober 2024
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | - |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 0 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 1 oktober 2024
Ansökan
Inställt
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Filmvetenskap: Filmhistoriografi är 14 375 SEK.