Geologi: Livets utveckling och jordens klimat
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Hur och var uppstod liv, och hur har livet utvecklats på jorden? Vad styr jordens klimat, och varför och på vilket sätt har klimatet förändrats genom jordens historia? Detta är de centrala frågorna som behandlas på kursen och som dessutom är nära kopplade till varandra. Klimatet påverkar livets förutsättningar samtidigt som utvecklingen av växter och djur i sin tur leder till förändringar i klimatet.
Kursen är uppdelad på två delkurser varav den första ger dig grundläggande kunskaper om jordens organismer och deras utvecklingshistoria från urtid till nutid. Du kommer bland annat att få inblick i hur man systematiserar växter och djur och hur olika växt- och djurgrupper har utvecklats genom tiden. Du kommer också att studera hur livsmiljöerna har förändrats under årmiljonerna och hur man kan tolka geologiska avlagringar. Delkursen ger dig dessutom kunskap om hur man kan använda fossil för åldersbestämning av lagerföljder.
Den andra delkursen tar upp principerna för hur jordens klimatsystem fungerar och ger dig grundläggande kunskaper i meteorologi, klimatologi och oceanografi. Du kommer också att få inblick i hur och varför jordens klimat har förändrats samt hur vi kan få kunskap om tidigare klimatförhållanden genom att analysera naturliga klimatarkiv som t.ex. sedimentlagerföljder. Mot denna bakgrund diskuterar vi avslutningsvis framtidens klimat.
Under kursen kommer du att utveckla din informationskompetens genom sökning, värdering och hantering av olika litteraturkällor och databaser. Du får också träning i att uttrycka dig i olika språkliga genrer, både vetenskapliga och populärvetenskapliga. Dessutom utvecklar du ditt skrivande genom att analysera och kommentera både dina egna och andras texter.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Geologiska institutionen
Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65
Karl Ljung
Studievägledare
karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande samt kunskaper motsvarande GEOA81 Berg, jord och vatten i ett miljöperspektiv, 15 hp, eller GEOA01 Planeten Jorden - en introduktion, 15 hp.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
1 november 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | - |
Högskoleprovet (HP) | - |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 2 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Geologi: Livets utveckling och jordens klimat är 42 500 SEK.