Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Geologi: Livets utveckling och jordens klimat

Kurs 15 högskolepoäng

Hur och var uppstod liv, och hur har livet utvecklats på jorden? Vad styr jordens klimat, och varför och på vilket sätt har klimatet förändrats genom jordens historia? Detta är de centrala frågorna som behandlas på kursen och som dessutom är nära kopplade till varandra. Klimatet påverkar livets förutsättningar samtidigt som utvecklingen av växter och djur i sin tur leder till förändringar i klimatet.

Kursen är uppdelad på två delkurser varav den första ger dig grundläggande kunskaper om jordens organismer och deras utvecklingshistoria från urtid till nutid. Du kommer bland annat att få inblick i hur man systematiserar växter och djur och hur olika växt- och djurgrupper har utvecklats genom tiden. Du kommer också att studera hur livsmiljöerna har förändrats under årmiljonerna och hur man kan tolka geologiska avlagringar. Delkursen ger dig dessutom kunskap om hur man kan använda fossil för åldersbestämning av lagerföljder.

Den andra delkursen tar upp principerna för hur jordens klimatsystem fungerar och ger dig grundläggande kunskaper i meteorologi, klimatologi och oceanografi. Du kommer också att få inblick i hur och varför jordens klimat har förändrats samt hur vi kan få kunskap om tidigare klimatförhållanden genom att analysera naturliga klimatarkiv som t.ex. sedimentlagerföljder. Mot denna bakgrund diskuterar vi avslutningsvis framtidens klimat.

Under kursen kommer du att utveckla din informationskompetens genom sökning, värdering och hantering av olika litteraturkällor och databaser. Du får också träning i att uttrycka dig i olika språkliga genrer, både vetenskapliga och populärvetenskapliga. Dessutom utvecklar du ditt skrivande genom att analysera och kommentera både dina egna och andras texter.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.geologi.lu.se/utbildning/hela-kursutbudet/geob21

Kontakt

Geologiska institutionen
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt GEOA01 Planeten jorden - en introduktion, 15 hp, GEOA81 Berg, jord och vatten i ett miljöperspektiv, 15 hp, eller motsvarande kunskaper.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 november 2020 - 17 januari 2021

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Geologi: Livets utveckling och jordens klimat är 36 250 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen