Grekisk litteraturhistoria från antiken till tidig bysantinsk tid
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
På denna kurs kommer du att läsa grekisk litteratur från antik till tidig bysantinsk tid, med utgångspunkt i skillnaden mellan mythos och logos, mellan den mytologiska berättelsen och den ordnade (retoriska/filosofiska) framställningen. Alla antika och medeltida texter läses i (engelsk) översättning.
Vi kommer att läsa ett urval av texter av viktiga grekiska författare – Sapfo, Homeros, Sofokles, Euripides, Herodotos, Platon, Lukianos, Plutarchos, Plotinos, och många flera. I analyserna av texterna kommer vi att jämföra antika och moderna analysteorier och undersöka den historiska kontinuiteten i bruket av exempelvis antik retorisk teori.
Kursen är obligatorisk inom masterprogrammet i språk och språkvetenskap med grekisk inriktning. Den kan även läsas som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. Kursen kan dessutom efter särskilt beslut ingå i viss yrkesexamen.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Grekiska (antik och bysantinsk)
Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
+46 46 222 87 06
https://www.sol.lu.se/grekiska/
Frida Mebius Önnerfors
Studievägledare
frida [dot] mebius_onnerfors [at] sol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
90 högskolepoäng inom språk- eller litteraturvetenskap, eller motsvarande kunskaper.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På engelska
Studieperiod
3 november 2025 - 18 januari 2026
Ansökan
Sista ansökningsdag 2025-04-15
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 2 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Grekisk litteraturhistoria från antiken till tidig bysantinsk tid är 15 625 SEK.