Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Handelsrätt: Arbetsrätten i metod och tillämpning

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen förmedlar ett helhetsperspektiv på den arbetsrättsliga regleringens tillämpning i arbetslivet. Den syftar även till att ge fördjupade kunskaper om förhandlingar, konfliktlösning och lagstiftning, medel att reglera arbetslivet samt juridisk och samhällsvetenskaplig metod. Kursen inleds med en genomgång av centrala förhandlingsteoretiska problemställningar av relevans för arbetsmarknadsförhandlingar såsom förhandlingsstyrka, förhandlarnas kompetensområde och mandat, aktörernas strategi- och taktikval, omgivningens betydelse för förhandlingar samt andra aktörer i förhandlingsprocessen, t ex medlare. Därefter behandlas den formella grunden för förhandlingar på arbetsmarknaden. Förhandlingsordningar enligt lag och avtal gås igenom. Lagen om rättegången i arbetstvister och arbetsdomstolens roll som specialdomstol på arbetsmarknaden studeras liksom empiriska förhandlings- och domstolssituationer. Vidare ges en översikt över teorier om företagsdemokrati och arbetsrätt i tillämpning samt analyser av faktorer som påverkar att lagar kan tillämpas enligt sina syften. Undersökningar rörande effekter av arbetsrättsliga reformer behandlas också.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Sofia Rosendahl

Telefon: +46 46 2227895

E-post: sofia [dot] rosendahl [at] har [dot] lu [dot] se

Institutionen för handelsrätt

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt HURB04 Arbetsrätt I, HURB05 Personalekonomi, HR-frågor i en ekonomisk kontext, HARG06 Arbetsrätt II och HARG16 Internationell och komparativ arbetsrätt, alternativt 60 högskolepoäng i handelsrätt inklusive HARG06 Arbetsrätt II och HARG16 Internationell och komparativ arbetsrätt.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 55 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Handelsrätt: Arbetsrätten i metod och tillämpning är 30 000 SEK.