Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hebreiska: Nybörjarkurs I

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

När du studerar modern hebreiska får du lära dig det idag talade och skrivna språket, עברית (ivrit), som är ett av staten Israels officiella språk.

Vad innehåller kursen?

Kursen behandlar övergripande hebreiska språkets historiska utveckling i samband med att du börjar lära dig de hebreiska skrifttecknen, alef-beit, i kursiv stil och i uttal. Med bara några få ord kommer du att kunna säga och skriva dina första meningar på hebreiska. Med hjälp av enklare texter får du lära dig att analysera grundläggande grammatiska fenomen. Dessa får du även tillämpa i översättnings- och konversationsövningar. Utöver den vanliga läsningen kommer vi att se och översätta filmsekvenser och lyssna och översätta  hebreiska sånger. Mot slutet av terminen kommer du att lära dig hur du slår upp hebreiska verb i en ordbok samt hålla en presentation på hebreiska om dig själv, som passar in på ett autentiskt sammanhang. 

Hur är kursen utformad?

Kursen ges på halvfart och du förväntas lägga ca 20 timmar i veckan på studier, fördelat på lärarledd undervisning och självstudier. Kursen startar varje hösttermin. Höstterminen 2024 är kursen campusförlagd och erbjuds ej på distans.

Vem vänder sig kursen till?

Kunskaper i modern hebreiska kan vara av värde för dig som vill arbeta med media och kommunikation. Andra viktiga yrkesområden är handel, turism, arbete för internationella organisationer, medling och fredsarbete, museer och kulturarv, skönlitterär och facköversättning, kyrkligt arbete, religiös dialog och utrikespolitisk analys. Kurserna i modern hebreiska kan kombineras med till exempel kurser i judaistik och jiddisch, andra semitiska språk som till exempel arabiska eller inom ämnet Mellanösternstudier och Öst-och Centraleuropakunskap.

Vad kan jag göra efter studierna?

Om du vill läsa mer hebreiska kan du efter denna kurs söka till Nybörjarkurs II. Studieämnet Hebreiska kan läsas som fristående kurser på nybörjarnivå och kan utgöra sidoämne i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp).

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Hebreiska

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 84 50

https://www.sol.lu.se/hebreiska/

Frida Mebius Önnerfors

Studievägledare

frida [dot] mebius_onnerfors [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Eftermiddagstid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Öppen för sen anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)15,58
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,65
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 65 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Hebreiska: Nybörjarkurs I är 28 750 SEK.