Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kemi: Experimentell proteinkemi

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Nyfiken på hur celler fungera på molekylär nivå? Lär dig mer om proteiner - cellens arbetshästar - samtidigt som du tränar dina laborativa färdigheter.

KEMC03. Kursens syfte är att studenterna skall förvärva aktuella kunskaper och färdigheter för biokemiska studier av proteiner och få en förståelse för hur proteiner fungerar genom att teoretiskt och praktiskt studera funktion, egenskaper och strukturell dynamik hos proteiner. 

Kursinnehåll

Proteiner har en mängd olika funktioner i den levande cellen. Proteiner kan vara enzymer, molekylmotorer som får saker att röra sig, budbärare som överför signaler, transporter av syre och många andra saker. Kort sagt, proteiner möjliggör liv.

Föreläsningar och övningar förmedlar hur man studerar proteiner på molekylär nivå och ger förståelse för hur proteiner fungerar. Föreläsningarna ger inblick i forskningsfronten och ger en teoretisk orientering om och grunderna för aktuella experimentella tekniker för proteinrening och studier av proteiners egenskaper och dynamik. Centrala metoder som ingår är bl.a. preparativa metoder, proteinrening genom jonbytes- adsorptions- och affinitetskromatografi, reningskriterier och SDS-PAGE, isoelektrisk fokusering samt 2D-elektrofores, masspektroskopi, studier av protein interaktioner och analys av posttransionella modifieringar, spektroskopi med inriktning på proteindynamik och sekundärstruktur,  och bioinformatik. 

Experimentellt proteinkemiskt arbete är centralt i kursen. Studenterna tränas i försöksplanering och försöksutförande, dokumentation och kritisk utvärdering av resultat. Användande av biokemisk litteratur, databaser och bioinformatik är en utgångspunkt. Studenterna lär sig viktiga metoder för upprening och karaktärisering av protein med avseende på egenskaper, funktion och strukturell dynamik. 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kemisk grundutbildning

Besöksadress
Naturvetarvägen 14 / Sölvegatan 39 A, 223 62 Lund

Postadress
Box 124, 221 00 Lund

+46 46 222 83 40

http://www.kemi.lu.se

Lovisa Andersson

Studievägledare

+46 46 222 83 57

lovisa [dot] andersson [at] kilu [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt 60 hp naturvetenskapliga ämnen inklusive godkända kurser motsvarande KEMA00 Allmän och analytisk kemi 7,5 hp, KEMA01 Organisk kemi - grundkurs 7,5 hp, KEMA02 Oorganisk kemi - grundkurs 7,5 hp, MOBA02 Cellens kemi 15 hp samt KEMA03 Biokemi - grundkurs 7,5 hp/MOBA01 Cellbiologi 15 hp

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 12 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kemi: Experimentell proteinkemi är 42 500 SEK.