Mänskliga rättigheter: Fortsättningskurs
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Fortsättningskursen inleder med att belysa mänskliga rättigheter utifrån två teman som är intimt förknippade med varandra: diskriminering och våld. I en tematisk fallstudie studeras vidare mänskliga rättigheter i en kontext, exempelvis ett land, en region, en konflikt eller en internationell aktör.
Utifrån teoretiska perspektiv på diskriminering diskuteras principen om likabehandling, olika diskrimineringsgrunder och relationen dem emellan samt positiv särbehandling. Vidare introduceras och problematiseras internationella överenskommelser och grundläggande idéer om gemensam säkerhet, legitima beslutsprocesser och forum för juridiskt ansvarsutkrävande. Förhållandet mellan folkmordsbrott och brott mot mänskligheten förklaras särskilt. I den tematiska fallstudien behandlas och analyseras de rättighetsfrågor som kontexten aktualiserar, utifrån självbestämmande, kolonialism, intervention, genusfrågor, diskriminering, sanktioner, civilsamhället eller politisk och social utveckling.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Mänskliga rättigheter
Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
+46 46 222 30 47
Ilona Karppinen
Studievägledare
+46 46 222 47 52
ilona [dot] karppinen [at] mrs [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs fullgjorda kursfordringar om 20 hp från Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs (30 hp)
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | - |
Högskoleprovet (HP) | - |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2024 - 3 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mänskliga rättigheter: Fortsättningskurs är 57 500 SEK.