Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Angelica, socionomprogrammet

Angelica uppskattar att lärarna hon träffar i sin utbildning har forskat inom det de undervisar och är väldigt engagerade.

Angelica står i Lundagård och ler.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag ville flytta hemifrån, komma en bit ifrån Stockholm. Kyla (norra Sverige) tycker jag inte om och jag ville gärna studera i en liten stad. Därför kändes Lund helt rätt för mig. Vad gäller valet av utbildning föll det på just socionomprogrammet då patientkontakt är viktigt för mig.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Det är ingen betygshets eftersom vi endast har godkänt eller icke godkänt på socionomprogrammet. Det är mer självstudier, vilket kräver att du är självständig och har disciplin. Lärarna har forskat inom det de undervisar och är väldigt engagerade.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
För det första ser jag fram emot min praktiktermin i höst. Men hittills har termin fyra varit roligast. Då fick vi dyka ner i olika problemområden, ett nytt varje vecka. Exempelvis arbetslöshet, psykisk ohälsa och missbruk. Väldigt spännande att först läsa in sig på ett problemområde och sedan konkret arbeta med det och därefter sammanställa och redovisa. Att skriva B-uppsats, som jag gör nu, är också väldigt roligt.

Vad har varit tuffast?
Juridiken. Termin tre består av två stora kurser i juridik och det är föreläsningar hela dagarna.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Det enda jag skulle göra annorlunda är att jag inte skulle rest hem så ofta som jag gjorde under det första året. Det gjorde att jag missade en hel del sociala sammanhang här i Lund.

Hur hittade du din bostad?
Min första bostad var i en korridor och den fick jag genom novischförturen som AF bostäder har. Nu bor jag, tillsammans med en kompis, i en trea och den lägenheten fick vi tag på via Facebook. Klassen har en Facebook-grupp och i den annonserade studerande på programmet två terminer upp att de skulle flytta ifrån sin lägenhet. Vi svarade efter fem minuter och fick den.

Vad gör du på fritiden?
Jag jobbar som barnvakt och är med i tre styrelser (Kärleksakuten, Socionomsektionen och Valnämnden i Samhällsvetarkåren). Jag gillar också att laga mat, umgås med pojkvännen och träna yoga.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Min lägenhetskompis sätter alltid på kaffe till mig på morgonen, vilket jag älskar, och därefter cyklar jag till skolan. Vi har föreläsningar, sitter och läser eller skriver något på förmiddagen och till lunch äter jag min medtagna lunchlåda. Därefter fortsätter jag med antingen studier eller jobb. Senare cyklar jag hem och (så ofta jag kan) lagar storkok.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Det är viktigt att man mår bra, att man trivs. Därför ska du välja det du är intresserad av – inte det du tror kommer göra dig rik. Man ska helst inte ta på sig för mycket, ha för mycket uppdrag. Ta det lugnt.

Vad siktar du på att jobba med?
När jag är färdig med socionomprogrammet kommer jag läsa till sexolog. Det jag vill jobba med i framtiden är kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp och/eller bli sex- och samlevnadspolitiker. Jag vill ändra hur vi lär ut sexualkunskap i skolan.

Fakta: Angelica

Född: 20 år

Kommer från: Stockholm

Bor: Lund

Utbildning: Socionomprogrammet

Började studera i Lund: ht-17

Förväntad examen: ht-21

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen