Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Socialt arbete: Socialt arbete med skadligt bruk och beroendeproblematik

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen avser att ge fördjupade kunskaper om skadligt bruk och beroende. Kursen tar bland annat upp drogbrukets och behandlingsarbetets förutsättningar, utformning och resultat samt fördjupade kunskaper om det professionella mötets form och innehåll.

Vidare avser kursen ge en fördjupad förmåga att iscensätta och reflektera över professionella möten samt utveckla verktyg för att kunna reflektera över områdets grundläggande antaganden och över den egna kunskapens subjektiva förutsättningar.

I kursen beskrivs och problematiseras beroendets olika aspekter ur ett individ- och samhällsperspektiv med utgångspunkt i olika vetenskapsområden. I det sammanhanget presenteras och granskas kritiskt de diskurser, den expertis och kunskap som dominerar inom beroendefältet. Teorier, modeller och instrument för att utreda, bedöma och behandla beroendeproblem presenteras och analyseras. I kursen presenteras och diskuteras samtidigt modeller för att förebygga och kontrollera beroendeutvecklingen, särskilt inom alkohol- och narkotikaområdet. Olika former av preventionsåtgärder och skadeförebyggande insatser berörs. I kursen lyfts såväl brukarperspektiv som barn och anhörigperspektivet. Kursen innehåller både teori och praktiska inslag. Studenten tränas även i bemötandetekniker där reflektionen över den professionella rollen ur ett etiskt perspektiv står i centrum.

Öppnas för anmälan
2024-09-16

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursföreståndare

Gabriella Scaramuzzino

Telefon: +46 733 69 75 50

E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se

Kursföreståndare

Eva-Malin Antoniusson

Telefon: +46 46 222 12 92

E-post: eva-malin [dot] antoniusson [at] soch [dot] lu [dot] se

Utbildningskoordinator

Helena Gyllensvärd

Telefon: +46 46 222 93 14

E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande samt Svenska 3.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 4 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

20 januari 2025 - 23 mars 2025

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2024-09-16

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete: Socialt arbete med skadligt bruk och beroendeproblematik är 31 250 SEK.