Socialt arbete: Socialt arbete med skadligt bruk och beroendeproblematik
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper om skadligt bruk och beroende. Kursen tar bland annat upp drogbrukets och behandlingsarbetets förutsättningar, utformning och resultat samt fördjupade kunskaper om det professionella mötets form och innehåll.
Vidare avser kursen ge en fördjupad förmåga att iscensätta och reflektera över professionella möten samt utveckla verktyg för att kunna reflektera över områdets grundläggande antaganden och över den egna kunskapens subjektiva förutsättningar.
I kursen beskrivs och problematiseras beroendets olika aspekter ur ett individ- och samhällsperspektiv med utgångspunkt i olika vetenskapsområden. I det sammanhanget presenteras och granskas kritiskt de diskurser, den expertis och kunskap som dominerar inom beroendefältet. Teorier, modeller och instrument för att utreda, bedöma och behandla beroendeproblem presenteras och analyseras. I kursen presenteras och diskuteras samtidigt modeller för att förebygga och kontrollera beroendeutvecklingen, särskilt inom alkohol- och narkotikaområdet. Olika former av preventionsåtgärder och skadeförebyggande insatser berörs. I kursen lyfts såväl brukarperspektiv som barn och anhörigperspektivet. Kursen innehåller både teori och praktiska inslag. Studenten tränas även i bemötandetekniker där reflektionen över den professionella rollen ur ett etiskt perspektiv står i centrum.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studierektor
Gabriella Scaramuzzino
Telefon: +46 733 69 75 50
E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se
Kursföreståndare
Eva-Malin Antoniusson
Telefon: +46 46 222 12 92
E-post: eva-malin [dot] antoniusson [at] soch [dot] lu [dot] se
Utbildningskoordinator
Helena Gyllensvärd
Telefon: +46 46 222 93 14
E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande samt Svenska 3.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 23 mars 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2025 |
---|
Totalt antal antagna
Vårterminen 2025 - 6 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete: Socialt arbete med skadligt bruk och beroendeproblematik är 31 250 SEK.