Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Statsvetenskap: Makt, politik och miljö

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Föreställningar om makt har under lång tid haft en undanskymd roll i litteraturen kring miljöpolitik och miljöpolitisk förändring. Kursen sammanför dessa teman. En sådan kombination är lärorik av flera skäl.

För det första ger tillämpningen av olika teoribildningar och maktbegrepp en rad perspektiv som bidrar till att förklara och förstå miljöpolitisk styrning, och det ger också insikter om centrala skillnader, styrkor och svagheter hos teoribildningarna.

För det andra kännetecknas miljöpolitik av att den statliga styrningen kompletteras av viktiga icke-statliga aktörer och processer. En maktbaserad analys kan bidra med en förståelse av maktförskjutningar mellan och inom offentlig och privat sektor.

För det tredje har spridningen av miljöeffekter över rum och tid medfört ett behov av att utveckla nya föreställningar kring sådant som ansvar, legitimitet och rättvisa.

För det fjärde har den vetenskapliga osäkerheten kring miljökrisers orsaker och konsekvenser inneburit en maktförskjutning till kunskapsmäklare, så som forskare och experter, och därigenom ökat relevansen av socialkonstruktivistiska begrepp som diskursiv och kognitiv makt.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Statsvetenskapliga institutionen

Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund

Postadress
Box 52, 221 00 Lund

https://www.svet.lu.se/

Daniel Alfons

Studievägledare

+46 46 222 89 50

daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se

Mats Janér

Studievägledare

+46 46 222 80 48

mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

1-90 hp statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap inklusive examensarbete i något av dessa ämnen samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, samt Engelska 6/B

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

24 mars 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2023

Totalt antal antagna

Vårterminen 2023 - 9 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Makt, politik och miljö är 31 250 SEK.