Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Statsvetenskap: Minoriteter och etnisk-sekteristisk konflikt i Mellanöstern

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen analyserar den historiska utvecklingen för etniska och religiösa minoriteter i Mellanöstern från Ottomanska rikets undergång fram till idag. Kursen uppmärksammar även de unika aspekterna hos olika grupper i MENA-området, såsom kurderna, alawiterna, maroniterna, shia och sunni.

Kursen behandlar också de dominerande teoribildningarna kring etnisk och/eller sekteristisk identitet (primordialism, konstruktivism och instrumentalism) och tillämpar teorierna på argument kring gruppidentiteters roll inom politiken. Kursen identifierar omständigheter under vilka identitetsbaserade konflikter tenderar att uppstå, och förklarar orsaker till och konsekvenser av identitetsbaserade konflikter.

Utifrån en interdisciplinär ansats behandlas betydelsen av historia, kultur, religion, ojämlikhet, rädsla och osäkerhet för etniska/sekteristiska konflikter. Betydelsen av geografi, miljöfrågor och konkurrens om naturresurser uppmärksammas också. I det sammanhanget presenteras tre fallstudier: inbördeskriget i Libanon, Irak efter Saddam Hussein, och kurderna i Turkiet och norra Irak. 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Statsvetenskapliga institutionen

Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund

Postadress
Box 52, 221 00 Lund

https://www.svet.lu.se/

Daniel Alfons

Studievägledare

+46 46 222 89 50

daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se

Mats Janér

Studievägledare

+46 46 222 80 48

mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 1-90 hp i statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap, inklusive ett examensarbete i något av dessa ämnen, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, alternativt studerande på masterprogrammet Welfare Policies and Management. .

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 mars 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 21 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Minoriteter och etnisk-sekteristisk konflikt i Mellanöstern är 27 500 SEK.