Statsvetenskap: Minoriteter och etnisk-sekteristisk konflikt i Mellanöstern
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen analyserar den historiska utvecklingen för etniska och religiösa minoriteter i Mellanöstern från Ottomanska rikets undergång fram till idag. Kursen uppmärksammar även de unika aspekterna hos olika grupper i MENA-området, såsom kurderna, alawiterna, maroniterna, shia och sunni.
Kursen behandlar också de dominerande teoribildningarna kring etnisk och/eller sekteristisk identitet (primordialism, konstruktivism och instrumentalism) och tillämpar teorierna på argument kring gruppidentiteters roll inom politiken. Kursen identifierar omständigheter under vilka identitetsbaserade konflikter tenderar att uppstå, och förklarar orsaker till och konsekvenser av identitetsbaserade konflikter.
Utifrån en interdisciplinär ansats behandlas betydelsen av historia, kultur, religion, ojämlikhet, rädsla och osäkerhet för etniska/sekteristiska konflikter. Betydelsen av geografi, miljöfrågor och konkurrens om naturresurser uppmärksammas också. I det sammanhanget presenteras tre fallstudier: inbördeskriget i Libanon, Irak efter Saddam Hussein, och kurderna i Turkiet och norra Irak.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Statsvetenskapliga institutionen
Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund
Postadress
Box 52, 221 00 Lund
Daniel Alfons
Studievägledare
+46 46 222 89 50
daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se
Mats Janér
Studievägledare
+46 46 222 80 48
mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se
Lidija Lindoff
Studievägledare
+46 46 222 89 38
lidija [dot] lindoff [at] svet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs 1-90 hp i statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap, inklusive ett examensarbete i något av dessa ämnen, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, alternativt studerande på masterprogrammet Welfare Policies and Management. .
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
16 januari 2023 - 21 mars 2023
Ansökan
Inställt
Urvalsgrupper | VT 2022 |
---|---|
Akademiska poäng på avancerad nivå (APAV) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2022 - 31 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Vårterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
22 mars 2023 - 4 juni 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Minoriteter och etnisk-sekteristisk konflikt i Mellanöstern är 27 500 SEK.