Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: Introduktion till informationssystem

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Vill du vara med och forma framtidens digitala lösningar? I denna kurs lär du dig att använda teknologi för att lösa verksamhetsproblem. Lär dig att designa och utveckla informationssystem med hjälp av moderna AI-drivna verktyg och ta dina första steg mot en spännande karriär inom digitalisering!

Om kursen

I denna kurs lär du dig att förstå verksamheters behov, och att tillgodose dessa genom  att designa och utveckla informationssystem. Informationssystem utgör centrala stöd för verksamheters data- och informationshantering. Du arbetar målinriktat i projekt med verksamhetsförändring, systemdesign och AI-assisterad programmering.

Du tränar också på att argumentera för dina lösningar, läsa och förstå forskning inom området samt att skriva och kritiskt granska rapporter.

Under kursen

Kursen är interaktiv och projektbaserad. Genom laborationer, presentationer och grupparbeten utvecklar du din förståelse för informationssystem och deras betydelse inom företag, IT och digitalisering. Du kommer att lära dig att skapa designförslag som löser verkliga verksamhetsproblem. Genom att bygga mjukvara med moderna verktyg och AI får du praktisk erfarenhet av att implementera dina designförslag.

Kursen ger dig också färdigheter i att utforma, presentera, argumentera för och leda ett informationssystemprojekt. Slutligen kommer du att genomföra och försvara en studie inom ett tilldelat ämne.

Som student har du tillgång till institutionens BYOD-salar (Bring Your Own Device), där varje arbetsstation är utrustad med dubbla skärmar, mus och tangentbord. Du kan enkelt ansluta din egen laptop och dra nytta av utrustningen. Våra BYOD-salar är mycket eftertraktade, både för laborativ undervisning och för självständigt eller kollaborativt arbete bland studenter.

Efter kursen

När du har slutfört kursen har du en god förståelse för informatik och informationssystem. Du kan välja att fortsätta med kursen ”Informationssystem och verksamhet”, som är nästa steg (termin 2) på det systemvetenskapliga kandidatprogrammet.

Övrigt

Kursansvarig: Björn Svensson

Litteraturlista

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,04
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,52
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 30 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: Introduktion till informationssystem är 60 000 SEK.