Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik
Program 300 högskolepoäng · 5 år

Beskrivning
På LTH:s utbildning inom informations- och kommunikationsteknik ligger fokus på internet, säkerhet och interaktionsdesign. Du lär dig också mycket om mjukvaruutveckling och digitalisering. Som ingenjör får du insikt i framtidens tjänster och tillämpningar. Du kommer delta i och leda projekt där komplexa tekniska system möter människans förutsättningar, möjligheter och behov.
Informations- och kommunikationsteknik är den tekniska grunden för dagens informationssamhälle. Metoder för att behandla, överföra och presentera information, i till exempel datorer och smarta telefoner, utvecklas i snabb takt. Här utbildas du i att arbeta med, delta i och leda denna teknikutveckling.
Utbildningen ger träning i och förutsättningar för att utveckla kvalificerade kommunikationssystem samt förståelse för de principer och protokoll som bygger upp dessa. Du får även bred kunskap om säkerhet och sårbarhet och hur man konstruerar och analyserar säkerhetslösningar för system och nätverk. Användarperspektivet är en viktig del i utbildningen, då det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden av personer med denna kunskap.
Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik blir du särskilt lämpad att arbeta med och delta i teknikutvecklingen av framtidens IT-produkter, system och applikationer. Du får en god helhetsförståelse av hela kommunikationskedjan: hur informationen bearbetas och skickas, hur olika kommunikationsnät är uppbyggda för att hantera informationsflöden samt hur användaren interagerar med tekniken för att tillgodogöra sig informationen på bästa sätt.
Upplägg och innehåll
De första tre åren består av grundläggande kurser i framför allt kärnämnena matematik, programmering, kommunikationsteknik och interaktionsdesign. Redan det första året kommer du i kontakt med alla kärnämnen, men får också möjlighet att praktiskt experimentera med programmering, kommunikationsteknik och interaktion i kursen digitaliseringsprojekt.
De sista två åren profilerar du dig genom att välja en specialisering och valfria kurser. Det finns fyra specialiseringar: Användbarhet och design, Kommunikationssystem, Programvara och Säkerhet.
Under hela utbildningen varvas teoretiska kurser med praktiska projektkurser, som utförs både enskilt och som grupparbeten. Sista terminen gör du ett examensarbete, ofta på ett teknikföretag i regionen.
Framtiden
Med den gedigna kunskap du tillägnar dig under utbildningen får du en förmåga att utvecklas i din yrkesroll i takt med att teknikens och samhällets behov av kunskaper och färdigheter förändras.
Arbetsmarknaden är mycket ljus för dig som väljer att bli civilingenjör inom området. Många inom området informations- och kommunikationsteknik arbetar till exempel som teknisk expert, projektledare, utvecklingsansvarig, programmerare, chef på olika nivåer eller som forskare. Du kan jobba i allt från små startup-företag till stora IT-jättar.
Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik har du stora möjligheter att över tid avancera i karriären, och få ett större inflytande i beslutsfattandet kring informations- och kommunikationssystem.
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenMer om utbildningen på LTH:s webbplats
Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.
Civilingenjörsutbildningen i informations- och kommunikationsteknik – lth.se
Kontakt
Studie- och karriärvägledare
Tobias Björklund
Telefon: +46 46-222 71 38
E-post: tobias [dot] bjorklund [at] lth [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
21 augusti 2023 - 4 juni 2028
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 19,90 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 20,31 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,40 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 57 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik är 775 000 SEK.