Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Civilingenjörsutbildning i väg- och vattenbyggnad

Program 300 högskolepoäng · 5 år

Närbild på karta och händer med blyertspennor som ritar. Foto.

Beskrivning

Vill du vara med och utveckla morgondagens byggnadsteknik är detta utbildningen för dig. Väg- och vattenbyggare är efterfrågade civilingenjörer och arbetar inom samhällsbyggnadsområdet. Byggbranschen i ett större perspektiv samt människa, teknik och miljö står i fokus när du studerar på denna populära LTH-utbildning.

Frågor kring samhällsbyggnad påverkar alla människors vardag och livsmiljö. Samtidigt leder kraven på en hållbar utveckling i samhället till ett alltmer omfattande behov av teknisk kompetens inom området. Utbildningen i väg- och vattenbyggnad på Lunds tekniska högskola fokuserar just på dessa frågor och krav. Du får en gedigen utbildning som ger en grund för framtidens yrkesliv, och leder till ett stimulerande och varierande framtida arbetsliv. 

Väg- och vattenbyggnadsprogrammet läser du för att du är intresserad av samspelet mellan människa, teknik och miljö, så som exempelvis samhällsplanering, produktion och konstruktion av hus och trafikplatser, med mera. Du får gedigna kunskaper med tyngdpunkt på teknik men även inom miljö- och energifrågor samt ekonomi.

På programmet får du som student en helhetsbild av väg- och vattenbyggarens arbetsområde. Genom programmets upplägg och struktur uppmuntras samarbete och integration mellan ämnen. 

Du får förståelse för hur olika roller och kompetenser samarbetar för att alla ska få tillgång till exempelvis bostäder, skolor, industrilokaler, broar och vägar. Du lär dig också vad som behövs för att byggnader och infrastruktur ska uppfylla nuvarande och framtida krav. Allt detta är mycket viktiga och nödvändiga delar för att vårt samhälle ska fungera. 

Vid LTH är det tre områden som är speciellt starka vad gäller kompetens och forskning: trafikplanering, byggnadsteknik med betoning på byggandet av hus, samt vattenresursplanering. Här finns några av landets mest kompetenta lärare och forskare, som arbetar både nationellt och internationellt.

Upplägg och innehåll

De första tre åren innehåller ämnen som ger dig en bas inom största delen av en Väg- och vattenbyggares arbetsområde. Under de avslutande två åren av utbildningen skaffar du dig en kunskapsprofil genom ditt val av specialisering.

Under de avslutande två åren av utbildningen skaffar du dig en kunskapsprofil genom ditt val av specialisering. Detta gör du genom att välja att fördjupa dig inom ett eller flera av väg- och vattenbyggnadsprogrammets ämnesområden. Följande specialiseringar finns att välja: Anläggningsteknik, Byggproduktion och förvaltning, Husbyggnadsteknik, Konstruktion, Väg-och trafikteknik och Vattenresurshantering. Dessutom finns ett utbud av valfria kurser som du kan välja bland. Det finns även goda möjligheter till utlandsstudier.

Du får kontakt med dina framtida arbetsgivare redan under din studietid och efter examen kan du se fram emot ett intressant arbete där din insats kan göra skillnad.

Framtiden

LTH:s civilingenjörsutbildning i Väg- och vattenbyggnad finns till för dig som vill arbeta med framtidens samhällsbyggnadsfrågor och infrastruktur. Samhället har under kommande år stort behov av utveckling inom dessa områden. Som väg- och vattenbyggare blir du en viktig del i att utveckla framtidens hållbara samhälle.

Samhället har behov av civilingenjörer som har kompetens att delta i planering, byggande och förvaltande av byggnader och anläggningar, transportsystem och samhällen. Detta gäller såväl nationellt som internationellt. Din arbetsplats kan finnas inom privat såväl som offentlig sektor, den kan finnas hos mindre konsultfirmor eller stora entreprenadföretag. Oavsett var du arbetar i framtiden kommer du att ha stora möjligheter att få ett intressant arbete där din insats kan göra skillnad.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Civilingenjörsutbildning i väg- och vattenbyggnad – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Wiveca Axner

Telefon: +46 46-222 92 48

E-post: wiveca [dot] axner [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

21 augusti 2023 - 4 juni 2028

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-04-17

UrvalsgrupperHT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,75
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,26
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,25

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 118 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i väg- och vattenbyggnad är 775 000 SEK.