Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vittnesskildring: Litteratur, film och muntlig historia

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen tränas studenten att undersöka sambandet mellan vittnesmål, litteratur, film och muntlig historia.

Diskussioner och uppgifter fokuserar på att närmare analysera skrivna texter, filmer och videovittnesmål som på olika sätt vittnar om upplevelser av extremt våld, förstörelse och fördrivande (inklusive men intebegränsat till Förintelsen). Under terminen kommer studenterna också att engagera sig i teoretiska och tvärvetenskapliga debatter som framträtt om vittnesbörd och dess roll i att forma historisk förståelse, kollektivt minne och kulturell produktion. Frågor kring mediets specificitet, dess överföring och översättning kommer också behandlas. Kursen lägger särskild tonvikt på jiddischspråkiga källor (tillgängliga i engelsk översättning), även om den placerar dessa källor i ett brett jämförande ramverk, som till exempel arabiska, engelska, franska, tyska, hebreiska, ryska, spanska, svenska och ukrainska källor. I sin avslutande skriftliga uppgift kommer studenterna att uppmuntras arbeta med primära källor, utifrån sina olika språkkunskaper och intresseområden.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Jiddisch

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

https://www.sol.lu.se/jiddisch/

Susan Hydén

Studievägledare

susan [dot] hyden [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt 60 högskolepoäng inom de humanistiska och/eller samhällsvetenskapliga disciplinerna.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2025

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

20 januari 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-10-15

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

20 januari 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-10-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Vittnesskildring: Litteratur, film och muntlig historia är 28 750 SEK.