Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: Informationssystems- och verksamhetsutveckling

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Ta dina kunskaper om informationssystem till nästa nivå! Denna kurs ger dig praktiska verktyg för att analysera verksamheters behov och skapa lösningar genom process- och datamodellering.

Om kursen

Kursen fokuserar på utveckling av informationssystem och verksamhet. Du stärker dina färdigheter i hantering och modellering av verksamheters processer, data och beslut. Du lär dig också om viktiga IT-säkerhets- och etikfrågor kopplade till informationshantering.

Under kursens gång använder du modellering och AI-assisterad systemutveckling för design och utveckling av databaslösningar som effektivt stödjer verksamhetsprocesser och möter datalagringsbehov.

En central del av kursen är verksamhetsarkitektur, där du lär dig att strategiskt designa, hantera, utveckla och strukturera verksamheter. Dessutom lär du dig du hur ekonomistyrning och strategier påverkar verksamhetsutveckling.

Under kursen

Du kommer att använda molnplattformen Microsoft Azure för att skapa och sjösätta databaser. Detta får du lära dig bland annat under kursens flera laborationer.

Undervisningen består av en blandning av föreläsningar, lektioner, seminarier och laborationer. Du får arbeta både i grupp och individuellt genom projektarbete, rapportskrivning, muntliga presentationer och salstentor. Kursen avslutas med ett informationssystemsprojekt där du och din grupp använder era samlade kunskaper för att lösa en större case-uppgift.

Efter kursen

När du har slutfört kursen har du fördjupade kunskaper om utveckling av verksamhet och informationssystem. Du kan välja att fortsätta med kursen ”IT-arkitektur och mjukvarusystem”, som är nästa steg (termin 4) på det systemvetenskapliga kandidatprogrammet.

Övrigt

Kursansvarig: Björn Svensson

Litteraturlista

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt kurs motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem (1-30 hp), 30 hp.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: Informationssystems- och verksamhetsutveckling är 60 000 SEK.