Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidsveckan 2021

18–24 oktober

Kompass mot bakgrund. Gröntonad illustration.

Vilka genombrott behövs inom forskningen och inom samhället för att vi ska kunna möta framtiden på bästa sätt? Vilka genombrott förväntar vi oss ska komma snart?
Och när i den kreativa processen kan vi prata om genombrott?

Årets tema: Genombrott

Att bryta igenom, förflytta gränser och vidga kunskapsfält är varje forskares dröm. Genombrott kan vara plötsliga och dramatiska, och till och med leda till en förändrad världsbild, eller kan de komma i form av långsamma processer.

Ett genombrott kan även ha en baksida; gav det också effekter som man inte hade räknat med? Var exempelvis genombrottet för förbränningsmotorn en succé eller en katastrof?

Och vad krävs för att överkomma de hinder som behövs för att ett genombrott ska kunna ske?

Arbetet med programmet för Framtidsveckan 2021 är i full gång. Efterhand som programpunkterna blir klara kommer de publiceras här och i vårt kalendarium.

Inspelat från Framtidsveckan 2020

Temat för Framtidsveckan 2020 var Krafter i rörelser. Självklart var corona och dess påverkan ett stort ämne under veckan, men även andra, lika viktiga krafter och dess påverkan på vår framtid, diskuterades.

Flera evenemang har spelats in, antingen som ljudinspelningar (podcasts) eller så har de spelats in som videoklipp och publicerats på Youtube. Här nedan har vi samlat länkar till inspelningarna utifrån ämne.

Kontaktinformation

Charlotta Sokulski Bateld, projektledare

E-post:
charlotta [dot] sokulski_bateld [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (charlotta.sokulski_bateld
@kommunikation.lu.se)
 

Om Framtidsveckan

Framtidsveckan vid Lunds universitet är en universitetsgemensam satsning med syftet att ge universitetet tillfälle att lyfta angelägna och avgörande frågor för framtiden under ett gemensamt tema.

Arrangemangen ska vara populärvetenskapliga och locka intresserade såväl inom som utom akademin.