Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Midjemått bättre än BMI på att förutsäga cancerrisk hos män

Man i blå skjorta mäter sitt midjemått. Foto: iStock, FredFroese
Nyligen publicerades en studie i Journal of the National Cancer Institute, som undersökt BMI respektive midjemått som metoder för att beräkna cancerrisk. Foto: iStock, FredFroese

En studie ledd från Lunds universitet visar att midjemått är en starkare riskfaktor än BMI för utveckling av fetmarelaterad cancer hos män. Studien, som bygger på data från över 339 000 personer, tyder på att midjemått kan ge viktig information vid bedömning av cancerrisk.

Det är välkänt att obesitas ökar risken för flera cancerformer, men hur risken mäts och bedöms kan ha stor betydelse. Nyligen publicerades en studie i Journal of the National Cancer Institute, som undersökt BMI respektive midjemått som metoder för att beräkna cancerrisk.

Resultaten tyder på att vi bör se bortom BMI och även ta hänsyn till midjemått när vi bedömer hälsorisker kopplade till obesitas, säger Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet som lett studien tillsammans med Josef Fritz, forskare och Ming Sun, doktorand, båda vid Lunds universitet.

Studien bygger på data från befolkningsregister där deltagarnas BMI och midjemått registrerats mellan 1981 och 2019 (61 procent mättes objektivt av vårdpersonal, 39 procent självrapporterade). Det är svårare att mäta midjemått än BMI på ett standardiserat sätt och därför har forskarna tagit hjälp av en statistisk metod för att korrigera för felmätningar. Forskarna utgick sedan från svenska cancerregistret och av de 339 190 som var cancerfria vid mätningen fick 18 185 en fetmarelaterad cancerdiagnos under uppföljningen.

– Vi såg att för varje standardavvikelse – det vill säga ungefär 11 cm större midjemått hos män – ökade risken för fetmarelaterad cancer med 25 procent. För varje motsvarande ökning i BMI (cirka 3,7 kg/m²) ökade risken med 19 procent. Det tyder på att midjemåttet är en tydligare riskmarkör än BMI för män, säger Josef Fritz.

Att midjemått var bättre mätmetod än BMI syntes bara i gruppen män. En teori är vad midjemått och BMI reflekterar hos män respektive kvinnor, tror Josef Fritz.

– Till exempel kan midjemått bland män vara starkare kopplat till insulinresistens, vilket är en av huvudfaktorerna som tros koppla obesitas med risk för flertalet cancerformer.

Hur ska man tolka resultaten, ska vården börja fokusera mer på midjemåttet än BMI?

BMI är på ett sätt enklare, det är ett exakt mått man får genom vikt och längd. Men vår studie betonar vikten av hur fettet är distribuerat på kroppen. Detta är inte något som avspeglas i BMI-måttet, men det är något som midjemåttet signalerar, säger Josef Fritz. 

Kortfakta om studien: epidemiologisk studie // peer-reviewgranskad // kvantitativ, registerbaserad studie 339 000 personer.

Vetenskaplig publikation

Comparing waist circumference with body mass index on obesity-related cancer risk: a pooled Swedish study, Journal of the National Cancer Institute (Oxford Academic),DOI: 10.1093/jnci/djaf075

Studien är publicerad den 28 mars 2025 och är ett samarbetsprojekt mellan flera olika organisationer: Lunds universitet, Umeå universitet, Karolinska institutet, Uppsala universitet, Uppsala universitet, University of Cambridge, Medical University of Innsbruck.

Finansiering

Studien är genomförd med stöd av Cancerfonden, Vetenskapsrådet, Fru Berta Kamprads Stiftelse, Allmänna Sjukhusets i Malmö Stiftelse för bekämpande av cancer, China Scholarship Council

Kontakt

Porträtt av Josef Fritz, fotografi. Foto: Bullock

Josef Fritz, forskare vid Lunds universitet
josef [dot] fritz [at] med [dot] lu [dot] se (josef[dot]fritz[at]med[dot]lu[dot]se)
+43 6508231419

Profil i Lunds universitets forskningsportal

Tanja Stocks, fotografi. Foto: Tove Smeds

Tanja Stocks, docent, forskare vid Lunds universitet
Tanja [dot] stocks [at] med [dot] lu [dot] se (Tanja[dot]stocks[at]med[dot]lu[dot]se)
+46 72-2835815

Profil i Lunds universitets forskningsportal

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.