Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya perspektiv på livet som Lundastudent i färsk film

Joakim Zander dricker ur en kaffemugg.
Joakim Zander är universitetslektor i handelsrätt och en produktiv romanförfattare. Snart har filmatiseringen av ”Ett ärligt liv” premiär. Tittarna får följa med till ett Lund där dröm och mardröm möts. Foto från Zanders favoritfik: Johan Persson

Lundalektorn Joakim Zander blev jurist i Uppsala och doktor i Nederländerna, men författarskapet har han tagit med sig till Lund, hem­staden sedan drygt tio år. Den 31 juli har filmatiseringen av spännings­romanen ”Ett ärligt liv” premiär på Netflix. Där utgör Lund både skåde­plats och brottsplats för en juriststudents drömmar och vedermödor.

Finkaffe vid Clemenstorget, övervuxna rabatter vid en bohemisk ­villa i Professorsstaden och den där första kärleken som är så stor att ingen­ting annat betyder något. Det är några av beståndsdelarna i Joakim Zanders roman Ett ärligt liv från 2022 som nu får strömningspremiär.

– Lund har definitivt en huvudroll, säger Joakim Zander om filmatiseringen.

Det är ingen endimensionell huvudroll hon spelar, studentstaden Lund. Den blir skådeplats både för visioner och krossade drömmar; kunskap och eufori; tradition och anarki.

Ett ärligt liv spelades in i Lund redan hösten 2023.

– Det gick väldigt fort från att produktionsbolaget köpte option på att göra film tills att vi gick in i produktion. ”Det här är Lund och vi har inte sett Lund på film på det sättet” sa de. Boken lämpade sig väl att göra film av, säger han.

Vi borde kanske ha gjort intervjun på Love Coffee, kaffebaren vid Clemenstorget som huvudpersonen i Ett ärligt liv frekventerar när han har råd med annat än havre­grynsgröt. Där är känslan både ”modern och kosmo­politisk, inte lika mossig som de ölstinkande nationerna”, för att citera boken.

”Satt där i mitt byråkratbås”

I stället möts vi över en kaffe i ett av personalköken på Ekonomihögskolan. Joakim Zander pratar ivrigt, energiskt. Han brinner för både forskningen, skrivandet och undervisningen. Ändå är han kanske som mest bekant som just romanförfattare eller som skribent och debattör. Inte universitetslektor.

– Jag älskar akademin och att det finns plats för allt här. Jag har mycket undervisning och det gillar jag också. Men jag har varit utanför den här världen för att, så att säga, se hur korven görs, säger Joakim Zander och ler.

Han doktorerade på osäkra risker i Nederländerna och arbetade för EU-kommissionen och EFTA (European Free Trade Association). Men efter några år började jobbet att kännas mindre stimulerande. På lediga stunder och nätter tog han därför upp en gammal dröm: att bli författare.

– Jag satt där under lysrörsljusen i mitt byråkratbås i Bryssel och hade intressanta arbetsuppgifter och tjänade pengar absolut, men jag kände ”är detta det jag ska göra i 40 år till?”. Jag tänkte ”jag försöker väl att skriva den där romanen då”. Det var något jag drömt om sen jag var tonåring, säger han.

Det visade sig att han hade disciplinen som krävdes för att faktiskt få ett manus färdigt. När första boken snabbt blev en ­succé kunde han livnära sig på författarskapet under några år. 

Hur hanterar vi osäkra risker?

Men under covid-19-pandemin väcktes hans intresse för riskforskning igen.

– I början visste vi så väldigt lite och det blev en polariserad debatt om hur vi borde agera. Det kändes som att folk aldrig tänkt på risker. Hur ska vi agera under stor osäkerhet?

Sedan drygt två år tillbaka är Joakim Zander därför tillbaka i universitetsvärlden. Han delar sin tid mellan författarskapet och att arbeta som universitetslektor i handelsrätt vid Ekonomihögskolan med fokus på EU-rätt.

– EU-rätten la grunden till min kärlek till juridik. Min doktorsavhandling behandlade försiktighetsprincipen: hur den är kopplad till risk och till handel och fri rörlighet. Hur hanterar vi osäkra risker, hur gör vi med saker som vi inte vet om de är farliga? Ju mer polariserande en fråga är, desto mer intressant tycker jag att det blir.

Högt tonläge

På X (f.d. Twitter) kallar sig Joakim ­Zander ”champagneanarkist”. Tvetydigheten och romantiken i kombinationen av de båda orden är något som tilltalar den politiskt intresserade juridikdoktorn.

– Vi lever i en tid av polarisering och tonläget är högt. Här tror jag att det är viktigare än någonsin att universitetet står för en civiliserad och konstruktiv debatt. Det viktigaste är inte att hitta rätt lösning direkt, utan att hitta samtal och metoder. Universitetet behöver nå ut som en opolitisk röst och förklara hur vi inom akademin ser på världen. Det handlar inte om rätt eller fel, utan om att förstå varför saker är som de är. Att börja från vetenskapen och inte från åsikten, säger Joakim Zander.

Samtidigt är han medveten om att han själv inte alltid uppfattas som vare sig opolitisk eller nyanserad. Responsen på hans inlägg är ofta hätsk.

– Jag har en hyfsat stor närvaro på X och upplevs väl ofta som en polariserande röst. Men jag är inte så intresserad av moral – jag är intresserad av vad är det vi tittar på, hur ser situationen ut? Det är mer etiskt, hur ska vi angripa en fråga så att det blir så lite dåligt som möjligt för så många som möjligt? Många andra utgår ifrån politisk övertygelse.

Vikten av tillit och robusta system 

Han tycker sig se en stor okunnighet, både inom domstol och bland beslutsfattare, inför frågor om osäkerhet, oavsett om det handlar om AI, konflikter eller miljöfrågor.

–  Vi måste vänja oss vid att vi lever i ett risksamhälle. Ukraina, gängkriminalitet, pandemin... Allt är risk och osäkerhet och ju större katastrofpotential, desto större blir oron. Vi hatar att inte veta, säger han.

Nyckeln till att hantera oro är tillit och robusta system, menar Joakim Zander.

– Svenskt samhälle präglas av extremt hög tillit. Det möjliggjorde riktlinjer under pandemin som byggde på frivillighet och eget ansvar. Har man förtroende och tillit på plats så blir det lättare att hantera kriser och fortsätta bygga ett resilient samhällssystem.

Tillbaka till romanen Ett ärligt liv. Joakim Zander skrev om manuset flera gånger. Lossnade gjorde det först när han insåg att huvudpersonen var han själv, förflyttad i tid och rum från Uppsalas studentliv till Lund. Den vilsna juridikstudenten, med drömmar och föreställningar om något stort, vackert och viktigt. 

Eller som han skriver i boken: ”Världen utanför fönstret hade färger igen. Framtiden kändes möjlig. Jag skulle köpa kurslitteratur och få vänner.”

Joakim Zander

Gör: Universitetslektor, författare och skribent. Ansvarig för en av inriktningarna på Ekonomihögskolans masterprogram, European and International Trade and Tax Law.

Bor: Lund

Bakgrund: Uppvuxen i Söder­köping, USA och Syrien. Jurist från Uppsala. Doktorerade i Nederländerna. Jobbat inom EU i många år.

Aktuell med: Spänningsromanen Ett ärligt liv (2022) kommer som film sommaren 2025. Gav tidigare i år ut romanen Staben, skriven tillsammans med sambon Moa Berglöf. 

Joakim Zander

Foto: Johan Persson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.