Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Avancerad cancerbiologi

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Vill du fördjupa dina kunskaper inom cancerbiologi och förbereda dig för en forskarutbildning? Vår kurs på avancerad nivå ger dig både teoretiska och praktiska färdigheter, från grundläggande forskning till kliniska tillämpningar.

Om kursen

Denna kurs är för dig som har en kandidat/master examen inom naturvetenskap, biomedicin eller medicin och vill förbereda dig för forskarutbildning. Du kommer att lära dig om cancerbiologi, generiska färdigheter du har nytta av som forskare och få praktisk erfarenhet genom ett projektarbete. Kursen ges på heltid och leds av erfarna forskare och läkare.

Undervisning

Kursen börjar med två veckors intensivt teoriblock bestående av föreläsningar och seminarier om tumörbiologisk forskning, ledda av erfarna forskare och läkare. Huvuddelen av kursen utgörs dock av studentdrivna projekt i forskargrupper.  I samband med kursstart får du information om tillgängliga forskningsprojekt. I samråd med din handledare skriver du en projektplan som godkänns av planeringsgruppen. Därefter följer laborativa moment varvat med seminarier. Du förväntas aktivt delta genom att läsa in material, skriva texter och delta i diskussioner. Kursen avslutas med skriftliga och muntliga examinationer.

Efter kursen

Efter kursen kan du fortsätta med forskarutbildning inom medicinska, naturvetenskapliga eller tekniska fakulteter. Kursen ger dig också en stark grund för arbete inom forskning och utveckling, både inom akademin och industrin.

Kursens innehåll

  • Skriftlig tentamen (4,5 hp)
  • Projektplan (2 hp)
  • Kursportfolio (7,5 hp)
  • Skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete (16 hp)

Om ämnet

Cancerbiologi är ett spännande och viktigt forskningsområde som sträcker sig från grundläggande forskning till kliniska tillämpningar. Genom att förstå cancer på molekylär nivå kan vi utveckla nya behandlingsmetoder och förbättra patientvården.

Frågor och svar

Vilka förkunskaper krävs? 
Du behöver ha en kandidatexamen och ha genomfört ett vetenskapligt projektarbete. Vidare krävs kunskap i engelska motsvarande Engelska 6. Det krävs också förmåga att göra grundläggande vetenskapliga reflektioner, för att bedöma detta har kursen har ett särskilt urvalsförfarande baserat på enkätsvar och intervju.

Hur examineras kursen? 
Genom skriftliga tentamina, en kursportfolio och ett projektarbete som redovisas både skriftligt och muntligt.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Yvonne Ceder

E-post: yvonne [dot] ceder [at] med [dot] lu [dot] se

Kursansvarig

Daniel Bexell

E-post: daniel [dot] bexell [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledare

E-post: fris_studsoc [at] med [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen (180 hp) inom naturvetenskapligt, biomedicinskt, medicinskt eller relaterat område. För att antas ska studenten under tidigare utbildning ha genomfört ett vetenskapligt projektarbete och ska kunna visa förmåga att göra grundläggande vetenskapliga reflektioner, vilket prövas vid ett särskilt urvalsförfarande. Internationella studenter medges undantag från grundläggande behörighet i svenska men det krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

1 september 2025 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 4 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

1 september 2025 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Avancerad cancerbiologi är 102 500 SEK.