Jobbet som projektkoordinator på Miljöbron
Alumnen Frida Hansson berättar
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som projektkoordinator på Miljöbron. Vi utformar projekt där studenter hjälper företag och offentliga verksamheter med deras miljö-och hållbarhetsarbete. Det är ett varierande jobb där jag får möjlighet att nätverka och sätta mig in i skilda områden och projekt som är kopplade till allt från biologisk mångfald till kommunikation.
Hur fick du ditt jobb?
– Jag har sedan min kandidatutbildning i biologi breddat mig och har jobbat både inom offentlig- och privat verksamhet samt drivit eget företag. Jag har också läst masterprogrammet Environmental Management and Policy vid Internationella Miljöinstitutet. Där fick jag möjlighet att jobba med klimatfrågan utifrån många olika discipliner, vilket har gjort att jag fått ett helhetstänk.
– Efter mina studier har jag testat på olika jobb. Jag har bland annat jobbat som djurvårdare på ett akvarium, varit miljökonsult och projektledare. Innan mitt jobb på Miljöbron var jag programledare på Bonnier Publications som ger ut tidningen Illustrerade Vetenskap. Där fick jag starta upp en YouTube-kanal och arbeta med kommunikation. Tack vare min tvärvetenskapliga utbildning och erfarenhet från olika branscher är jag väl rustad för ett jobb där det handlar om att driva egna projekt, tänka nytt och ha många olika bollar i luften samtidigt. Jag tror jag fick jobbet för att jag helt enkelt är van vid att ta mig an nya utmaningar och ser möjligheter snarare än hinder.
Vad i utbildningen har du haft mest nytta av i ditt arbete?
– Jag tycker att det har varit väldigt värdefullt att ha min förståelse för klimat- och miljöproblemen med utgångspunkt i biologin. När jag läste masterutbildningen var jag en av få biologer – de flesta var ekonomer, statsvetare eller personer med bakgrund inom ren miljövetenskap. Jag känner att engagemanget och förståelsen för hur samband i naturen hänger ihop är avgörande för att hitta lösningar på de utmaningar vi står inför.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
– Jag har två tips – testa nytt och oroa dig mindre. Jag är mycket nöjd med att jag har testat många olika saker och jag tror att det finns en stor styrka i att förbli nyfiken och våghalsig de första åren i yrkeslivet. Jag tror det är viktigt att testa på vad man är intresserad av eftersom det är svårt att vara säkert på vilken typ av organisationer man gillar eller vilka arbetsuppgifter man föredrar. Det är få studenter som vet exakt vad de vill arbeta med när de är klara och så ska det vara. Fokusera inte på vad du ska bli, utan tänk istället på allt du kan bli. Testa och oroa dig inte!
Intervjun genomfördes 2021.

Frida Hansson