Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hinder för organisatoriskt lärande : en litteraturstudie

Författare

  • Anneli Ek

Summary, in Swedish

Bakgrund: Studier och forskning kring organisatoriskt lärande har ofta fokuserat på förutsättningar för lärande. Litteraturen har en tydlig koppling till att verka för förändring och betonar ofta på ett normativt sätt hur man skall skapa "den lärande organisationen". Vad som kan begränsa eller hindra lärande är en aspekt som lämnas i skymundan, och om den tas upp så tilldelas den inte särskilt stort utrymme. Syfte: Syftet med studien var att utifrån olika perspektiv belysa hinder för organisatoriskt lärande. Metod: Jag valde att göra en litteraturstudie för att undersöka problemet. Den pedagogiska ansatsen tar sig i uttryck genom en jämförelse av tre olika perspektiv som ger olika innebörd till problemet, och som i sin tur leder till tre olika sätt att angripa och förändra. Ett kritiskt förhållningssätt har präglat litteratursökningsprocessen, där endast vetenskapligt orienterad litteratur har legat som grund. Resultat: De tre perspektiven lyfter alla fram hur individer styrs av tankemodeller. Det handlingsteorier eller antaganden som styr beteendet är djupt rotade och därmed "mindre medvetna" eller omedvetna. Utifrån ett socialkonstruktivistiskt synsätt kunde dessa gemensamma tankegångar i de tre perspektiven belysas utifrån begreppen primär och sekundär socialisation, samt hur kulturen fungerar som den plausibilitetsstruktur som vidmakthåller individernas subjektiva verklighet. Kulturens främsta syfte i en icke-lärande organisation blir att sträva efter stabilitet och bevara "status quo". Nyckelord: organisatoriskt lärande, hinder, perspektiv

Avdelning/ar

Publiceringsår

2002

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för magisterexamen (Ett år)

Ämne

  • Social Sciences

Nyckelord

  • Pedagogy and didactics
  • Pedagogik, didaktik

Handledare

  • Piotr Szybek