Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utveckling av alkoholfri öl med tillsättning av syre under jäsningsprocessen

Development of alcoholic free beer by adding oxygen during fermentation

Författare

  • Åsa Edpalm

Summary, in Swedish

Efterfrågan av alkoholfri öl ökar och det finns många olika anledningar till att dricka alkoholfri öl såsom graviditet, religion, arbete eller om man ska köra bil. Men det finns idag ingen enkel och billig metod för att producera välsmakande alkoholfri öl. De vanligaste metoderna för att producera alkoholfri öl på marknaden är utspädning, destillation, omvänd osmos samt att inte fermentera vörten. Syftet med detta projekt var att utveckla en metod för att tillverka alkoholfri öl genom att tillsätta syrgas. På detta sätt hålls jästen i en aerob fas där jästen konsumerar sockret för att föröka sig och i denna fas så tillverkar inte jästen någon alkohol. Vid jämförelse med lättöl på max 2,5 volym% etanol så blir den approximativa sänkningen 1 volym% etanol med metoden, men det finns indikationer på att etanolhalten kan sänkas ytterligare genom optimering av syretillförseln. Det som var viktigt var att ha omrörning och en stabil syreregulator så att all jäst får tillgång till över 10 ppm löst syre under hela jäsningstiden, speciellt vid större volymer. Ett överraskande resultat var att efter 2 och 4 timmar efter jäsningens början var etanolhalten noll. Efter lagring i en vecka blev resultatet 0,5 volym%, vilket även är gränsen för alkoholfri öl. Det har även visats att det räcker med en kort aerob tid för att göra en alkoholfri öl och inte få någon större efterjäsning under lagring. Metoderna borde undersökas vidare med t.ex. smaktest och applicering i produktionen för att den alkoholfria ölen ska bli en produkt som når konsumenterna.

Summary, in Swedish

Alkoholfria produkter är en marknad som ökar kontinuerligt i storlek och framförallt efterfrågan av alkoholfri öl. Detta föredras av olika anledningar som graviditet, arbete, religion eller när man ska köra bil. Metoderna som finns idag ger oftast inte den önskvärda ölsmaken eller så är de mycket dyrare att tillverka ölet med. De metoderna är att antingen späda ut ett starkare öl till önskvärd alkoholhalt eller att koka bort alkoholen då alkohol kokar vid lägre temperaturer än vatten så då kokar alkoholen bort. Det går även att man inte tillsätter jäst, utan använder sig av råmaterialet.
Det som är syftet med detta projekt är att utveckla en metod för att tillverka alkoholfri öl som är enkel och som ger en god smak till ölet. Idag så använder bryggare syrgas för att jästen ska växa till sig i början av fermentationen. Det är genom att förlänga tiden som jästen får tillgång till syrgas och detta är den undersökta metoden för att tillverka alkoholfri öl. När jästen har tillgång till syre, så förökar den sig och bildar ingen alkohol. När jästen växer och förökar sig så äter den upp socker för att kunna göra detta och sockret används vanligtvis till att tillverka alkohol. När jästen har ätit upp allt socker så finns det inget socker kvar då jästen inte har tillgång till syre för att tillverka alkohol. Om jästen hålls i en miljö med syre under tillräckligt lång tid för att allt socker ska bli uppätet så bildas det inte alkohol när det inte tillsätts syre under lagringen.
Många bryggningar har gjorts för att undersöka vilka faktorer i en bryggning som påverkar alkoholhalten. En jämförelse med Lundabryggeriets lättöl har gjorts och denna har en alkoholhalt på 2,5 volym% så kan man se att med samma material så fick denna metod en sänkning på ca 1 volym%. Det finns även tydliga tecken på att alkoholhalten kan sänkas ytterligare med optimering av syretillförseln. Detta har testats på en vört som har gjorts från grunden och tester har gjorts kontinuerligt. Det mest positivt överraskande resultatet var att efter endast 4 timmar med syrgas så togs det ut ett prov och detta prov lagrades i en vecka. Ursprungligen fanns det ingen alkohol i provet, men under lagringen så gick alkoholhalten upp till 0,5 volym%. Detta var det önskvärda resultatet och det är relevant att undersöka vidare kring.
Det finns mycket som kan hända under en bryggning och detta har gjort att alla resultat inte har blivit som förväntade. Det främsta som är viktigt att tänka på vid framtida bryggningar är att jästen måste hela tiden komma åt syre och ha en mängd löst syre som är över 10 ppm. Detta kan göras genom omrörning och ha en syreregulator som ger samma flöde genom hela bryggningen.

Publiceringsår

2015

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för masterexamen (Två år)

Ämne

  • Agriculture and Food Sciences
  • Technology and Engineering

Nyckelord

  • livsmedelsteknologi
  • food technology

Handledare

  • Lars Nilsson