Lecithin-Based Microemulsions for Pharmaceutical use - Phase behavior and Solution Structure
Författare
Summary, in Swedish
Popular Abstract in Swedish
Många nya läkemedel har en mycket låg löslighet i vatten vilket medför att det behövs stora mängder vatten (ibland 10 tals liter) för att lösa upp en tillräcklig mängd av läkemedlet. Detta gör det till exempel omöjligt att ge medicinen som en injektion direkt i blodet. En möjlig lösning på detta problem är att lösa upp läkemedlet i en s. k. mikroemulsion istället. En mikroemulsion är en blandning av olja, vatten och ett ytaktivt ämne. Det är en helt klar och stabil lösning och eftersom mikroemulsionen innehåller stora mängder olja så räcker det ofta med några milliliter för att lösa en tillräcklig dos av det svårlösliga läkemedlet. I avhandlingen presenteras mikroemulsionssystem som lämpar sig för farmaceutiskt bruk. Huvudbeståndsdelarna är växtfett (liknande de som finns i matolja) och det ytaktiva ämnet lecitin som utvinns bland annat från sojabönor. Både lecitin och fett finns naturligt i kroppen och är därför inte giftiga vilket är en förutsättning för att det skall kunna användas i farmaceutiska sammanhang.
En stor del av avhandlingen beskriver hur mikroemulsionerna ser ut på mikroskopisk, molekylär nivå. Det visar sig att trots att mikroemulsionerna för ögat ser ut som en klar lösning så är olje och vatten molekylerna inte fullständigt blandade utan de återfinns antingen som små, små droppar eller stora tredimensionella nätverk separerade av en mycket tunn film av det ytaktiva ämnet. Exempel ges på hur mikrostrukturen förändras om man byter olja, blandar i ytterligare ett ytaktivt ämne, eller löser upp ett läkemedel i mikroemulsionen. Det beskrivs också vad som händer när mikroemulsionen späds ut med vatten.
Slutligen visas att det är möjligt att ge upp till 1.5 ml/kg av mikroemulsionen till råttor utan att de får några biverkningar. Lösligheten av felodipin (den verksamma beståndsdelen i Plendil som är ett läkemedel mot högt blodtryck) förbättrades c:a 10000 gånger i denna mikroemulsion jämfört med lösligheten i rent vatten.
Många nya läkemedel har en mycket låg löslighet i vatten vilket medför att det behövs stora mängder vatten (ibland 10 tals liter) för att lösa upp en tillräcklig mängd av läkemedlet. Detta gör det till exempel omöjligt att ge medicinen som en injektion direkt i blodet. En möjlig lösning på detta problem är att lösa upp läkemedlet i en s. k. mikroemulsion istället. En mikroemulsion är en blandning av olja, vatten och ett ytaktivt ämne. Det är en helt klar och stabil lösning och eftersom mikroemulsionen innehåller stora mängder olja så räcker det ofta med några milliliter för att lösa en tillräcklig dos av det svårlösliga läkemedlet. I avhandlingen presenteras mikroemulsionssystem som lämpar sig för farmaceutiskt bruk. Huvudbeståndsdelarna är växtfett (liknande de som finns i matolja) och det ytaktiva ämnet lecitin som utvinns bland annat från sojabönor. Både lecitin och fett finns naturligt i kroppen och är därför inte giftiga vilket är en förutsättning för att det skall kunna användas i farmaceutiska sammanhang.
En stor del av avhandlingen beskriver hur mikroemulsionerna ser ut på mikroskopisk, molekylär nivå. Det visar sig att trots att mikroemulsionerna för ögat ser ut som en klar lösning så är olje och vatten molekylerna inte fullständigt blandade utan de återfinns antingen som små, små droppar eller stora tredimensionella nätverk separerade av en mycket tunn film av det ytaktiva ämnet. Exempel ges på hur mikrostrukturen förändras om man byter olja, blandar i ytterligare ett ytaktivt ämne, eller löser upp ett läkemedel i mikroemulsionen. Det beskrivs också vad som händer när mikroemulsionen späds ut med vatten.
Slutligen visas att det är möjligt att ge upp till 1.5 ml/kg av mikroemulsionen till råttor utan att de får några biverkningar. Lösligheten av felodipin (den verksamma beståndsdelen i Plendil som är ett läkemedel mot högt blodtryck) förbättrades c:a 10000 gånger i denna mikroemulsion jämfört med lösligheten i rent vatten.
Avdelning/ar
- Department of Food Technology, Engineering and Nutrition
Publiceringsår
1998
Språk
Engelska
Dokumenttyp
Doktorsavhandling
Förlag
Department of Food Technology, Lund University
Ämne
- Other Engineering and Technologies
Nyckelord
- Food and drink technology
- felodipine
- solubilization
- drug delivery
- self-diffusion NMR
- alkylmaltoside
- microstructure
- isopropyl myristate
- triglyceride
- soybean phosphatidylcholine
- Microemulsion
- lecithin
- Livsmedelsteknik
Aktiv
Published
Handledare
- [unknown] [unknown]
ISBN/ISSN/Övrigt
- ISRN: LUTKDH/TKL0-1034/1-57
Försvarsdatum
21 november 1998
Försvarstid
13:15
Försvarsplats
Lecture hall A, Center for Chemistry and Chemical Engineering, Lund
Opponent
- Reinhard Strey (Prof)