Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Känsligheten för bekämpningsmedel varierar kraftigt

Bild på insekt i genomskinlig burk.
En storslamfluga, Eristalis tenax, i en bioanalys där den frivilligt kan konsumera imidakloprid-spetsad sackaroslösning. Foto: Elisa Rigosi

En ny studie från Lunds universitet visar att känsligheten för bekämpningsmedel kan skilja extremt mycket mellan olika grupper av insekter, men också mellan studier av samma insektsart. Studien fokuserar på världens mest undersökta bekämpningsmedel, imidakloprid. Nu efterlyser forskarna mer standardiserade mätningar.

En grupp forskare från Lunds universitet har gått igenom ett stort antal tidigare publicerade LD50-tester av bekämpningsmedlet imidakloprid. Syftet har varit att undersöka i hur stor utsträckning som resultaten från sådana tester varierar mellan de många studierna. LD50 är nämligen det vanligaste sättet att testa och jämföra olika ämnens giftighet och olika arters känslighet.

Närmare bestämt är LD50 ett mått på den specifika dos som dödar hälften av de testade individerna. Lundaforskarna blev förvånade över de stora skillnaderna mellan rapporterade LD50-värden.

– Känsligheten mellan olika arter kunde skilja med en miljon gånger, säger Elisa Rigosi, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet.

Honungsbiet mest testat

Forskarna konstaterar att denna stora spridning är anmärkningsvärd eftersom man vanligtvis bara testar känsligheten hos ett litet antal arter. Att skillnaderna kan vara så stora innebär att man måste ifrågasätta hur representativa dessa arter är för andra insekter.

Utöver att olika arter kan vara olika känsliga tror forskarna att en del av skillnaderna också sannolikt kan förklaras av att metoderna i de tidigare testen varierat något. Trots att LD50 ska utgöra ett standardiserat mått såg forskarna i den aktuella studien att den dödliga dosen kunde variera även inom en och samma art. Honungsbiet var den mest testade insekten.

– Den högsta rapporterade dödliga dosen för honungsbiet var tusen gånger högre än den lägsta rapporterade dödliga dosen för samma art, säger Nicolas Nagloo, post doc vid Lunds universitet.

Okunskapen fortfarande stor

Forskarna understryker därför betydelsen av att standardisera denna typ av experiment ännu mer.

– För att minska de negativa effekterna av bekämpningsmedel i naturen är det viktigt att på ett korrekt sätt kunna utvärdera riskerna. Då måste de data som utvärderingarna baseras på vara jämförbara, säger Elisa Rigosi.

Lundaforskarna betonar också att trots att imidakloprid är världens mest studerade insektsbekämpningsmedel så är det bara en handfull arter som har testats. Med andra ord är vår okunskap om bekämpningsmedlens effekt på ekosystem väldigt stor, menar de.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Proceedings B: ”Comparability of comparative toxicity: insect sensitivity to imidacloprid reveals huge variations across species but also within species”

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.