Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin

porträtt oskar hansson. foto.
Oskar Hanssons forskning om diagnosmetod för Alzheimer får 10 miljoner av Torsten Söderbergs Stiftelse. – Det är en stor ära, både för mig och för hela mitt forskarteam, säger Oskar Hansson. Foto: Tove Smeds.

Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet, har utsetts till mottagare av Torsten Söderbergs Akademiprofessur i medicin, för sin banbrytande forskning kring biomarkörer för neurodegenerativa sjukdomar.

Motivering:

för banbrytande forskning kring biomarkörer för neurodegenerativa sjukdomar, med relevans för tidig diagnostik, prognosbedömning och utveckling av nya behandlingar.

Oskar Hansson är en av de mest citerade forskarna inom Alzheimerfältet. Nu tilldelas han den prestigefulla akademiprofessuren i medicin av Torsten Söderbergs Stiftelse.  

– Det är otroligt viktigt med den här stabila, långsiktiga finansieringen för att kunna planera vår forskning. Det ger en helt annan möjlighet att verkligen driva forskningsprojekten och även våga göra lite mer djärv forskning. Dessutom är det en stor ära, både för mig och för hela mitt forskarteam, kommenterar Oskar Hansson i pressmeddelandet från Kungl. Vetenskapsakademien.

Pressmeddelande (Kungl. Vetenskapsakademiens webbplats)

Artikel om Oskar Hanssons forskning, framgångsfaktorer och milstolpar (Medicinska fakultetens webbplats)

Torsten Söderbergs Akademiprofessur i medicin
Akademiprofessurerna främjar internationellt ledande forskning inom det medicinska området genom att göra det möjligt för innehavaren att på heltid ägna sig åt forskning vid en svensk medicinsk fakultet under fem år. Torsten Söderbergs Stiftelse donerar tio miljoner kronor till varje enskild akademiprofessur. Fem sådana professurer löper parallellt. 
Tillsättningen bereds och beslutas av Kungl. Vetenskapsakademien.

Om Torsten Söderbergs Stiftelse
Torsten Söderbergs Stiftelse har till ändamål att främja vetenskaplig forskning, i första hand inom de medicinska, ekonomiska och rättsvetenskapliga områdena.
Läs mer på www.torstensoderbergsstiftelse.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.