Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

När en infektion blir livshotande

anonym patient
Bild: Mostphotos

Sepsis är en akut och livshotande infektion som kan drabba vem som helst. I Sverige insjuknar årligen runt 40 000 svenskar och ungefär var femte av dem dör. Men trots att sepsis är vanligt är det få som känner till den - det vill lundaforskare nu ändra på.

Adam Linder, forskare vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, är en av de vetenskapliga arrangörerna bakom årets Forskningens Dag som går av stapeln 6-7 november i Malmö och Lund och som i år handlar om sepsis. Han berättar i en poddintervju om hur det går till när en ”vanlig” infektion som urinvägsinfektion leder till sepsis. 

– Sepsis utgår alltid från en redan pågående infektion i kroppen, till exempel en urinvägsinfektion, en sårinfektion eller en lunginflammation. I majoriteten av alla infektioner vi drabbas av kan kroppen läka ut infektionen själv, men ibland blir den så kraftfull att immunförsvaret överreagerar och riskerar att skada organen.

Lyssna: Poddintervju med Adam Linder

Ett exempel på vad som sker då är att de vita blodkropparna, som ska skydda kroppen mot infektionen, utsöndrar gifter för att ta kål på det som angriper. Dessvärre har denna process även en negativ påverkan på kroppens egna celler.  

Vilka är symtomen?

– Feber, skakfrossa, illamående, kräkningar, extrem smärta, andningsbesvär. Det finns många symtom, men inget som är specifikt kopplat till sepsis. Många beskriver att de känner sig sjuka på ett sätt de aldrig förut gjort. 

Kan vem som helst drabbas?

– I princip ja, men risken att en frisk ung person drabbas av sepsis är väldigt låg. Risken är högre om du är äldre eller har andra sjukdomar, som cancer eller om du står på immunhämmande medicin. 

Får man inte stopp på läckan, sjunker blodtrycket och personen hamnar i chock

Vid Lunds universitet pågår forskning för att förbättra vården vid sepsis. Bland annat söker man efter riskmarkörer som kan ge tydligare vägledning både vid diagnosticering, men som även kan användas för att följa sjukdomsförloppet under behandlingen. 

Adam Linder forskar bland annat på ett protein i blodet, HBP, som de vita blodkropparna frisätter för att ta sig ut från blodkärlen till den infekterade vävnaden. Man kan likna proteinet vid en dörröppnare. I vanliga fall är detta bra, men vid bakteriell sepsis går detta över styr. Blodkropparna signalerar i panik att det behövs fler som bekämpar infektionen, mer HBP frisätts och blodkärlsväggen börjar läcka. 

– Får man inte stopp på läckan, sjunker blodtrycket och personen hamnar i chock. Vi har visat att patienter med sepsis eller som utvecklat sepsis har förhöjda halter av det här proteinet i blodet flera timmar innan de blir riktigt sjuka. Det verkar kunna signalera tidigt till läkaren att någon löper risk att bli väldigt sjuk, säger Adam Linder.

För dig som inte har möjlighet att närvara vid Forskningens dag 6 och 7 november i Malmö eller Lund, finns möjlighet att se arrangemanget på webben, direkt den 7/11 och i efterhand. 
http://www.vetenskaphalsa.se/forskningens-dag-2018/

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.